Tramp za zamjenicu savjetnika za sigurnost imenovao američku Hrvaticu porijekom iz Breze

Novi savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) Džon Bolton (John Bolton) imenovao je svojom zamjenicom Miru Radielović-Rikardel (Radielovic-Ricardel), zamjenicu ministra trgovine.

Ono što je zanimljivo jeste da je ona porijekom Hrvatica, a otac joj je rođen u Brezi.

Tramp za zamjenicu savjetnika za sigurnost imenovao američku Hrvaticu bih,porijekom iz Breze

Stručnost na području nacionalne sigurnosti, odbrane, tehnologije i vanjske politike kriteriji su koje je Bolton naveo u obrazloženju svog odabira.

Mira Rikardel pridružila se Trampovom timu na početku njegove utrke za Bijelu kuću, kao savjetnica za odbrambena pitanja. U kampanju je donijela iskustvo rada u trima administracijama, na različitim pozicijama u Stejt departmentu, ministarstvima odbrane i trgovine. Radila je i u Senatu u uredu republikanskog čelnika Boba Dola (Dole). Vanjsku politiku i diplomatiju studirala je na prestižnim univerzitetima “Džordžtaun” i “Tufts”.

Otac joj je porijeklom iz Breze u BiH. Odrasla je u Pasadeni u Kaliforniji u porodici u kojoj se govorio hrvatski jezik. Najviše je rangirana osoba hrvatskog porijekla u američkoj administraciji. U pratnji senatora Dola, u više navrata, dolazila je u posjetu Bosni i Hercegovini i drugim zemljama u regionu.