Top torrent stranice za muziku i filmove u 2017”

Popis najboljih stranica za torrente za 2017. godinu kasnio je nekoliko dana od uobičajene Torrent Freak prakse, jer ju je bilo teže, ili da budemo precizniji, izazovnije sastaviti.

Torrent Freak je objavio novu godišnju listu najboljih torrent stranica, čija će ilegalna ponuda do kraja ove godine privući milione korisnika.

2016 je godina za torrente bila izuzetno teška – ugašen je veliki broj popularnih stranica, poput KickassTorrentsa i Torrentz.eu, koji su 2016. godine držali prvo, odnosno četvrto mjesto na listi.

Istovremeno je rad drugih izvora bio u prekidu duže ili kraće vrijeme, dok su treći, nastali na zgarištu torrent “civilizacija”, bili samo paravan za viruse.

Kralj i početnici

Na ovogodišnjoj listi najboljih torrent stranica nalazi se dosta “početnika”, što je posljedica svega spomenutog.

Osim što rangira lokacije, lista pokazuje trend među torrent stranicama i navodi poziciju stranice prethodne godine pa tako možemo saznati je li se broj sadržaja na nekoj stranici povećao ili smanjio, odnosno možemo steći puni dojam o kvaliteti same torrent stranice.

Alexa rangiranje možda nije savršeno i jasno nam je da mnogi ne gledaju na njega blagonaklono, ali taj podatak, u kombinaciji s prošlogodišnjim plasmanom, daje mnogo jasniju sliku o tome koliko je neka torrent straica relevantna i je li napredovala ili nazadovala 2016. godine.

Najbolje torrent stranice za 2017. godinu:

1. The Pirate Bay (KRALJ torrenata, ipak i nakon svega!!!)
Alexa: #112 / Prošle godine: #2

2. ExtraTorrent
Alexa: #244 / Prošle godine: #3

3. RARBG
Alexa: #282 / Prošle godine: #5

4. YTS.ag
Alexa: #335 / Prošle godine: #9

5. Torrentz2
Alexa: #415 / Prošle godine: Bez plasmana

6. 1337x
Alexa: #819 / Prošle godine: #6

7. TorrentProject
Alexa: #872 / Prošle godine: Bez plasmana

8. EZTV.ag
Alexa: #1.472 / Prošle godine: #7

9. TorrentDownloads
Alexa: #1.946 / Prošle godine: #10

10. LimeTorrents
Alexa: #2.433 / Prošle godine: Bez plasmana

Za kraj ćemo još samo spoemnuti stranice Nyaa.se i Rutracker.

Obje imaju dovoljno prometa i mogu se lako naći pod udarom zakona, ali smo ograničili popis na stranice koje su usmjerene na sadržaje na engleskom jeziku, koje međunarodna publika najviše “skida”.