Top 5 opština i kompanija su šampioni u zapošljavanju!

Gdje u FBiH je najbolje živjeti i raditi: Ovih pet opština i kompanija su šampioni u zapošljavanju!

Poslodavci napominju da Federalna vlada dosada nije ispunila najvažnija obećanja: da će smanjiti poreze koje poslodavci plaćaju, te ukinuti parafiskalne namete kojih je u Federaciji oko 3.200

Gdje je najbolje živjeti i raditi: Ovih pet opština i kompanija su šampioni u zapošljavanju!
Tešanj
FOTO: Tešanj

 

Rast zaposlenosti zabilježen je u mnogim lokalnim zajednicama u FBiH, pokazuju podaci Porezne uprave Federacije BiH, a po tome se izdvaja nekoliko opština i kompanija.

U protekle tri godine najviše novog zapošljavanja je bilo u općinama Tešanj i Ilidža te gradu Zenici koji od 2015. imaju po više od 2.000 novozaposlenih. Kada je riječ o kompanijama, više od 2.000 novozaposlenih imaju ASA Prevent i Bingo, koji su daleko ispred konkurencije.

Ovo su opštine s najviše novozaposlenih:

Tešanj 2.851

Ilidža 2.166

Zenica 2.015

Mostar 1.846

Gradačac 1.666

Novi Grad Sarajevo 1.516

 Ovo su kompanije s najviše novozaposlenih:

ASA Prevent Grupa 2.019

Bingo 2.000

Securitas 481

Boxmark Leather 424

Elektroprivreda HZHB 367

Alma Ras 355

Premijer Fadil Novalić kaže da zaslugu u svemu i Federalna vlada.

– Mi kao država nismo, da tako kažem, „jeli“ vrijednost koju je stvarala privreda, nego je taj dio ostajao i vraćao se nazad kroz investicije. S druge strane, bankarska aktivnost je porasla za cijelu milijardu. To direktno ulazi u investicije, a investicije su jedan od četiri faktora koji ulaze u rast Bruto-društvenog proizvoda – rekao je Novalić za Al Jazeeru Balkans.

Premijer dodaje da su donijeli i 18 rješenja koja su doprinijela novom zapošljavanju.

S druge strane, poslodavci kažu da im vlasti u ovome nisu pomogle, čak naprotiv. Oni kažu da je za rast zaposlenih najzaslužnije strano tržište koje sve više traži bh. proizvode.

– Ne da (vlasti) nisu pomogle, nego veliki broj mjere koje su poduzimale, ili nisu preduzimale, su se negativno odrazile na poslovni ambijent. Usprkos takvom ponašanju naših vlasti, naši poslodavci su uspjeli da povećaju izvoz – rekao je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Poslodavci napominju da Federalna vlada dosada nije ispunila najvažnija obećanja: da će smanjiti poreze koje poslodavci plaćaju, te ukinuti parafiskalne namete kojih je u Federaciji oko 3.200.