Temperatura: Šta i kako

Vrućica – povišena tjelesna temperatura – obično je znak da se vaš imunološki sustav bori protiv neke infekcije. Ali, ako je temperatura tako visoka da vam je od toga loše, pomoći će vam neki jednostavni kućni lijekovi. Osim toga, morate doznati što je izazvalo porast temperature.

Normalna tjelesna temperatura varira od osobe do osobe, ali iznosi između 35, 8 i 37,5 stupnjeva Celzija. Na temperaturu tijela utječe hrana, piće, tjelovježba, spavanje, doba dana i menstruacijski ciklus. Vrućica je nenormalno povišena tjelesna temperatura.

Može biti znakom niza čestih zdravstvenih poremećaja, uključujući gripu, upalu krajnika i dječje infektivne bolesti kao što su vodene kozice, te rjeđih infekcija kao što su malarija ili tifusna groznica. Toplinski udar izazvan predugom izloženošću toplini također je jedan od mnogih uzroka.

Povišenje temperature može najaviti napadaj zimice i naizmjenično znojenje i osjećaj hladnoće. Kad počne vrućica, mogu je pratiti glavobolja i ubrzano disanje. Kod nekih bolesti, npr. malarije, epizode zimice su jake. Faza vrućice kod infekcije obično ne traje dulje od tri dana.

Ako vam je neočekivano hladno i drhtite, vjerojatno ćete oboljeti od bolesti koju prati vrućica. Najbolje je mirovati, ali ne morate ležati ako to ne želite. Može vam pomoći mlaka kupka, ali pazite da se ne ohladi.

Nije potrebno nešto poduzimati da spustite temperaturu osim ako je viša od 37,8 stupnjeva ili ju je teško podnositi. Možete smanjiti ili isključiti grijanje u prostoriji, otvoriti vrata i prozore ako treba i uključiti električni ventilator ako ga imate.

Odjenite nešto lagano, a ako vam je u krevetu prevruće, maknite deke ili zamijenite poplun jednom dekom ili plahtom. Većini ljudi ugodnije je s lakim pokrivačem nego bez ičega. Odjeća i posteljina od prirodnih materijala omogućuje lakše ishlapljivanje znoja pa pridonose sniženju vrućice.

Možete stavljati hladne, vlažne obloge na čelo, stražnji dio vrata, zapešća i gležnjeve. Ostatak tijela neka bude pokriven. Mijenjajte obloge kad se zagriju. Nastavite dok se temperatura ne snizi i dok vam ne bude lakše.

Odrasloj osobi koja ima vrućicu može pomoći hlađenje spužvom. Upotrijebite mlaku vodu kojoj ste dodali nekoliko kapi ulja lavande, rimske kamilice ili eukaliptusa. Tretirajte dio po dio kože. Ako je potrebno, pokrijte dijelove tijela na kojima u tom trenutku ne radite kako bolesniku ne bi bilo odveć hladno.

Dijete koje ima vrućicu ne treba hladiti spužvom ili kupati u hladnoj ili mlakoj vodi jer to može izazvati prevelik pad temperature i zimicu, koja pak može izazvati još višu vrućicu. Ako vaše dijete ima vrućicu, svucite sve osim vrlo laganog sloja odjeće i pazite da prostorija bude svježa i dobro prozračena. Nudite mu mnogo tekućine.