Temperatura se podiže – nesmetano ćemo raditi na otvorenom

Stanje vlažnosti tla u većem dijelu zemlje je u okviru normalnih vrijednosti. Uz više sunca i maksimalne dnevne temperature iznad uobičajenih, prevladavat će povoljne prilike za nesmetano provođenje radova na otvorenom.

Prema prognostičkim kartama u narednoj sedmici prevladavat će stabilne vremenske prilike, bez ili sa vrlo malo padavina, uz sunčane intervale. Prvih par dana će biti hladnije u cijeloj zemlji, sa minimalnim jutarnjim temperaturama od -10 do -2 °C u unutrašnjosti, na jugu od 0 do 4 °C.

Potom će postepeno biti toplije, izraženije danju, maksimalne dnevne temperature kretat će se pretežno od 5 do 10 °C u Bosni, u Hercegovini od 10 do 15 °C, a početkom narednog mjeseca, 01. i 02. marta i koji stepen iznad ovih vrijednosti, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

Krajem narednog vikenda izgledno je kratkotrajno pogoršanje, u nizinama sa kišom, na planinama sa snijegom, pri tome količine padavina neće biti velike. Nakon prolaska pogoršanja i stabilizacije, očekuje se dan – dva osjetno hladnijih vremenskih prilika. 

Stanje vlažnosti tla u većem dijelu zemlje je u okviru normalnih vrijednosti. Uz više sunca i maksimalne dnevne temperature iznad uobičajenih, prevladavat će i povoljne prilike za nesmetano provođenje radova na otvorenom.

U utorak u Bosni i Hercegovini sunčanije prije podne. U drugom dijelu dana naoblačenje sa sjevera koje će u poslijepodnevnim satima usloviti kratkotrajno slabu kišu u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. Na planinama slab snijeg. Vjetar većinom slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 12°C, na jugu zemlje do 16°C.

Više oblačnosti u centralnom, istočnom i sjevernom dijelu Bosne u srijedu. U ostatku zemlje mala naoblaka. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar slab promijenjivog smjera. Umjeren vjetar u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 10 i 17°C.

U Bosni i Hercegovini u petak veći dio dana se prognozira sunčano. Naoblačenje u Bosni od poslijepodnevnih sati. Vjetar slab promijenjivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 18°C.