Telefoni će postat još pametniji!

Prošla godina je, uz par izuzetaka, u svijetu pametnih telefona prošla relativno neopaženo kad je riječ o novim tehnologijama i inovativnim potezima. S obzirom na trendove i tehnološke mogućnosti, možda ni ove godine ne treba očekivati revoluciju – ali se svakako valja nadati nekim novim tehnologijama upakiranim u uređaje koje se svakodnevno nosi u džepu.

Neke od tih tehnologija moglo se vidjeti još lani, no nisu se primile. Tu se posebno misli na Samsungov Galaxy Note 7 koji je donio sustav skeniranja očiju za prepoznavanje vlasnika i autorizaciju. Potrebne komponente za izvedbu ove mogućnosti su sve jeftinije i lakše za napraviti pa valja očekivati niz različitih mobilnih uređaja koji integriraju ovu prilično futurističku tehnologiju. Tako će se Samsung izgledno već za nadolazeću perjanicu Galaxy S8 pobrinuti za integraciju takvog sustava.

Kada vodeći dvojac na mobilnom tržištu počne neki trend, teško da će ga zaobići i drugi. Spomenuti dvojac, naravno, čine Apple i Samsung.

Južnokorejski div već neko vrijeme radi uređaje zakrivljenog zaslona, no ove godine se mogu očekivati novi eksperimenti, a možda i konačno prihvaćanje trenda od strane drugih. Sve glasine do sada upućuju na to kako će Apple (konačno) značajnije redizajnirati barem jedan model iPhonea za ovu godinu te da će on imati zakrivljeni OLED zaslon. Štoviše, i Samsung i Apple već duže vremena eksperimentiraju s uređajima kojima cijelu prednju površinu čini zaslon, unutar kojeg su integrirani čitači otiska prstiju, zvučnici i sve ostalo potrebno za neometano funkcioniranje.

Pitanje je samo kada će takve stvari dovesti u ruke potrošača. Ovaj put dio konkurencije nije čekao na druge pa je tako Xiaomi koncem prošle godine predstavio pravi mobitel iz snova, iako ograničen na kinesko tržište.