Image default
Arhiva

Tajne nasljeđivanja: Zelene oči od oca, alergija od majke

Od oca je naslijedio zelene oči, a od vas oblik lica, tamnu kosu i oblik nosa. Nadate se da će biti visok poput oca i da od vas neće naslijediti alergiju na polen.

Nažalost, veliki su izgledi da će i vaše dijete patiti od alergije. Istraživanja su dokazala da su brojne bolesti nasljedne i da od roditelja, osim oblika lica ili boje očiju, nasljeđujemo i sklonost prema određenim tegobama.

Genetsko nasljeđe dobivamo od oba roditelja – pola od majke, pola od oca. Roditelji posredstvom svog DNK mogu prenijeti i niz pogrešnih informacija, odnosno nedostatke svojih gena. Ipak, to ne znači da će dijete nositi naočale, jer ste vi kratkovidni, nego samo da postoji ta mogućnost.

Alegrija

* Kako se nasljeđuje: Ukoliko su oba roditelja alergična, šansa da će se pojaviti i kod djeteta je 60 posto, ako je samo jedan roditelj alergičan, rizik je 40 posto.

* Prvi simptomi: Mogu se javiti već pri porođaju, a neurodermitisi su obično popratna pojava. To su i dugotrajne prehlade, bronhitis, otežano disanje, osip na koži, proljev, grčevi u želucu.

* Kako reagirati: Jednostavnim testiranjem na koži nakon navršene druge godine može se utvrditi je li riječ o alergiji, a kod djece mlađeg uzrasta testira se krv.

Kratkovidnost

* Kako se nasljeđuje: Ukoliko su oba roditelja kratkovidna, veliki su izgledi da će i dijete nositi naočale. Daltonizam, nesposobnost prepoznavanja boja (svih ili nekih) prenosi se s majke na mušku djecu.

* Prvi simptomi: Poremećaj vida postaje uočljiv kad dijete krene u školu. Javlja se i pečenje u očima ili glavobolja, pa ne bi trebalo zanemariti te znakove, jer mogu ukazati na to da nešto nije uredu s vidom. Kod malog djeteta ovaj je problem teže uočiti, zato pažljivo posmatrajte svoje dijete – približava li predmete koje drži u rukama previše očima ili, pak, često sjedi blizu ekrana televizora.

* Kako reagirati: Ukoliko oba roditelja imaju problema s očima, povećana je vjerovatnoća da će i dijete imati te smetnje pa bi mališana trebalo odvesti na oftalmološki pregled u prvoj godini života. U svakom slučaju, prvu kontrolu treba učiniti s tri godine.

Depresija

* Kako se nasljeđuje: U slučaju kad neko u porodici pati od depresije, rizik se povećava na 40 do 50 posto, jer je bolest duha nasljedna. Naravno, riječ je o klinički dokazanoj depresiji, a ne o promjenama raspoloženja ili o periodima nervoze zbog umora. Dijete nasljeđuje samo sklonost prema depresiji, a okolina u kojoj raste može izazvati njen razvoj.

* Prvi simptomi: Dijete previše ili premalo spava, malodušno je, nemotivirano, nema volje. Često plače bez razloga, ili previše brine zbog školskih obaveza.

* Kako reagirati: Pažljivo pratite dijete, jer nije uvijek lako zapaziti simptome depresije.

Karijes i zubne bolesti

* Kako se nasljeđuju: Iako je karijes bolest uzrokovana bakterijama, ima djece koja su joj sklonija od druge, zato što i njihovi roditelji pate od bolesti zuba.

* Prvi simptomi: Donja vilica, koja je previše izbačena, nije uvijek vidljiva mana. Zato je važno na vrijeme to otkriti.

* Kako reagirati: Da biste spriječili pojavu karijesa, insistirajte na higijeni usta. Vodite dijete na stomatološke preglede svakih šest mjeseci. U slučaju da neko u porodici ima izbačenu donju vilicu, posjetite stomatologa već u djetetovoj četvrtoj godini.

Ekcem i psorijaza

* Kako se nasljeđuje: Ukoliko u porodici ima oboljelih od alergija, možda je i dijete naslijedilo sklonost atopijskom ekcemu. Genetskim se putem prenosi i psorijaza, ali se može iskazati i nakon jake bakterijske infekcije (upala krajnika ili ždrijela) ili kod adolescenata nakon psihofizičkog stresa.

* Prvi simptomi: Svrab i crvenilo u naborima ruku i nogu, oko očiju i iza ušiju ukazuju na pojavu atopijskog ekcema.Psorijaza se javlja po cijelom tijelu s crvenim mrljama koje prati ljuštenje kože.

* Kako reagirati: Kožu djeteta mažite hidratantnom kremom i ne koristite parfimirane sapune. Odijevajte ga u tkanine od prirodnih vlakana.

Astma

* Kako se nasljeđuje: Astma je bolest s dominantnim simptomom upale dišnih puteva, praćena kašljem, iskašljavanjem i otežanim disanjem. Ukoliko jedan od roditelja boluje od astme, šansa da će i dijete oboljeti iznosi oko 25 posto.

* Prvi simptomi: Dijete ima učestale bronhitise i otežano diše, kiše i javlja se svrab u nosu.

* Kako reagirati: Posumnjate li na alergiju, napravite testove (na koži ili u krvi), citološki pregled ispljuvka i brisa nosa. Na osnovu nalaza i uspostavljene dijagnoze, poduzima se liječenje specifičnim lijekovima koji stišavaju alergijsku upalu.

Poremećaj u prehrani

* Kako se nasljeđuje: Ako su oba roditelja jaka, male su šanse da će dijete biti sitno. Međutim, hoće li dijete postati gojazno, zavisi od toga šta i kako jede, odnosno kako su ga roditelji naučili.

* Prvi simptomi: Prvi znak upozorenja je gojaznost ustanovljena nakon prve godine života, kad pedijatar procjenjuje je li odnos između težine i visine u granicama normale.

* Kako reagirati: Pripazite na prehranu i fizičke aktivnosti želite li spriječiti gojaznost kod svog djeteta.

Related posts

Biometeorološka prognoza

eBay ukida PayPal kao sredstvo plaćanja

Slavni hejter svega s balkana komentarisao naše pite

Leave a Comment