Image default
Arhiva

Tajne nasljeđivanja: Zelene oči od oca, alergija od majke

Od oca je naslijedio zelene oči, a od vas oblik lica, tamnu kosu i oblik nosa. Nadate se da će biti visok poput oca i da od vas neće naslijediti alergiju na polen.

Nažalost, veliki su izgledi da će i vaše dijete patiti od alergije. Istraživanja su dokazala da su brojne bolesti nasljedne i da od roditelja, osim oblika lica ili boje očiju, nasljeđujemo i sklonost prema određenim tegobama.

Genetsko nasljeđe dobivamo od oba roditelja – pola od majke, pola od oca. Roditelji posredstvom svog DNK mogu prenijeti i niz pogrešnih informacija, odnosno nedostatke svojih gena. Ipak, to ne znači da će dijete nositi naočale, jer ste vi kratkovidni, nego samo da postoji ta mogućnost.

Alegrija

* Kako se nasljeđuje: Ukoliko su oba roditelja alergična, šansa da će se pojaviti i kod djeteta je 60 posto, ako je samo jedan roditelj alergičan, rizik je 40 posto.

* Prvi simptomi: Mogu se javiti već pri porođaju, a neurodermitisi su obično popratna pojava. To su i dugotrajne prehlade, bronhitis, otežano disanje, osip na koži, proljev, grčevi u želucu.

* Kako reagirati: Jednostavnim testiranjem na koži nakon navršene druge godine može se utvrditi je li riječ o alergiji, a kod djece mlađeg uzrasta testira se krv.

Kratkovidnost

* Kako se nasljeđuje: Ukoliko su oba roditelja kratkovidna, veliki su izgledi da će i dijete nositi naočale. Daltonizam, nesposobnost prepoznavanja boja (svih ili nekih) prenosi se s majke na mušku djecu.

* Prvi simptomi: Poremećaj vida postaje uočljiv kad dijete krene u školu. Javlja se i pečenje u očima ili glavobolja, pa ne bi trebalo zanemariti te znakove, jer mogu ukazati na to da nešto nije uredu s vidom. Kod malog djeteta ovaj je problem teže uočiti, zato pažljivo posmatrajte svoje dijete – približava li predmete koje drži u rukama previše očima ili, pak, često sjedi blizu ekrana televizora.

* Kako reagirati: Ukoliko oba roditelja imaju problema s očima, povećana je vjerovatnoća da će i dijete imati te smetnje pa bi mališana trebalo odvesti na oftalmološki pregled u prvoj godini života. U svakom slučaju, prvu kontrolu treba učiniti s tri godine.

Depresija

* Kako se nasljeđuje: U slučaju kad neko u porodici pati od depresije, rizik se povećava na 40 do 50 posto, jer je bolest duha nasljedna. Naravno, riječ je o klinički dokazanoj depresiji, a ne o promjenama raspoloženja ili o periodima nervoze zbog umora. Dijete nasljeđuje samo sklonost prema depresiji, a okolina u kojoj raste može izazvati njen razvoj.

* Prvi simptomi: Dijete previše ili premalo spava, malodušno je, nemotivirano, nema volje. Često plače bez razloga, ili previše brine zbog školskih obaveza.

* Kako reagirati: Pažljivo pratite dijete, jer nije uvijek lako zapaziti simptome depresije.

Karijes i zubne bolesti

* Kako se nasljeđuju: Iako je karijes bolest uzrokovana bakterijama, ima djece koja su joj sklonija od druge, zato što i njihovi roditelji pate od bolesti zuba.

* Prvi simptomi: Donja vilica, koja je previše izbačena, nije uvijek vidljiva mana. Zato je važno na vrijeme to otkriti.

* Kako reagirati: Da biste spriječili pojavu karijesa, insistirajte na higijeni usta. Vodite dijete na stomatološke preglede svakih šest mjeseci. U slučaju da neko u porodici ima izbačenu donju vilicu, posjetite stomatologa već u djetetovoj četvrtoj godini.

Ekcem i psorijaza

* Kako se nasljeđuje: Ukoliko u porodici ima oboljelih od alergija, možda je i dijete naslijedilo sklonost atopijskom ekcemu. Genetskim se putem prenosi i psorijaza, ali se može iskazati i nakon jake bakterijske infekcije (upala krajnika ili ždrijela) ili kod adolescenata nakon psihofizičkog stresa.

* Prvi simptomi: Svrab i crvenilo u naborima ruku i nogu, oko očiju i iza ušiju ukazuju na pojavu atopijskog ekcema.Psorijaza se javlja po cijelom tijelu s crvenim mrljama koje prati ljuštenje kože.

* Kako reagirati: Kožu djeteta mažite hidratantnom kremom i ne koristite parfimirane sapune. Odijevajte ga u tkanine od prirodnih vlakana.

Astma

* Kako se nasljeđuje: Astma je bolest s dominantnim simptomom upale dišnih puteva, praćena kašljem, iskašljavanjem i otežanim disanjem. Ukoliko jedan od roditelja boluje od astme, šansa da će i dijete oboljeti iznosi oko 25 posto.

* Prvi simptomi: Dijete ima učestale bronhitise i otežano diše, kiše i javlja se svrab u nosu.

* Kako reagirati: Posumnjate li na alergiju, napravite testove (na koži ili u krvi), citološki pregled ispljuvka i brisa nosa. Na osnovu nalaza i uspostavljene dijagnoze, poduzima se liječenje specifičnim lijekovima koji stišavaju alergijsku upalu.

Poremećaj u prehrani

* Kako se nasljeđuje: Ako su oba roditelja jaka, male su šanse da će dijete biti sitno. Međutim, hoće li dijete postati gojazno, zavisi od toga šta i kako jede, odnosno kako su ga roditelji naučili.

* Prvi simptomi: Prvi znak upozorenja je gojaznost ustanovljena nakon prve godine života, kad pedijatar procjenjuje je li odnos između težine i visine u granicama normale.

* Kako reagirati: Pripazite na prehranu i fizičke aktivnosti želite li spriječiti gojaznost kod svog djeteta.

Related posts

Facebook će na lažne vijesti stavljati znak upozorenja

Bihać prvi grad nakon Sarajeva koji će dobiti BBI centar

Stanje na cestama

Leave a Comment