Image default
Arhiva

Tajne krečenja koje svaki prostor učine većim

Pravilo uređenja enterijera prema kom male prostorije “ne trpe” boje na zidovima jednostavno više ne postoji. Baš kao i uvjerenje da malim prostorijama odgovara što manje namještaja kako bi prostorija izgledala veće.
Opustite se i bojama unesite živost i unikatnost u mali prostor, ali ga i nekim trikovima vizualno povećajte.

Mnogi dizajneri enterijera slažu se da prilikom odabira boje za male prostore ne postoje pravila. Ono što je važno je da stan nešto govori o vašoj ličnosti, da se osjećate udobno i da vam se sviđa. Ipak, treba imati na umu da ćete nekim strategijama krečenja ipak postići određeni efekat.

Igranje bojama u stanu odličan je i jeftin način dekoracije i uređenja enterijera, a prednost ovog tipa dekorisanja je što ga uz malo truda možete promijeniti ako vam se efekat koji ste postigli ne sviđa.

To su oni tonovi u kojima “veliki uticaj” ima bijela boja. Tako na primjer umjesto patlidžan ljubičaste izaberite lila boju – ljubičastu ublaženu s dosta bijele.

Ublažena boja, ona koju dobijate miješanjem sa bijelom stvara ugodnu i mirnu atmosferu, obasjava prostor, odbijajući pri tom svetlost, pa manje prostore čini vizuelno većima jer svetlije nijanse vizuelno udaljavaju zidove.

Detalji u sobi stopljeni s bojom zidova

Kao što različita boja zidova može prostor vizuelno da podjeli, isti tonovi detalja u prostoriji kao i boja zidova mogu da “ujedine” mali prostor.
U malim prostorima ova mala dizajnerska igra može da učini mnogo. Jastuci čija se boja slaže s bojom lampe i stapa sa sličnom nijansom na zidovima ili zavjese koje odgovaraju stočiću pružiće dizajnersku atmosferu malom prostoru.

Boja u detaljima na neobičnim mjestima

Prostor iza polica, oko okvira prozora ili nekog drugog neobičnog mjesta obojite u omiljenu nijansu i tako prostoriji dajte dubinu. Ukoliko imate mali hodnik na ulaznim vratima, zidove u njemu možete da obojite tamnijom nijansom koju ćete postepeno posvjetljivati prema dnevnom boravku, stvarajući tako utisak širine.

Kontrastni zidovi u različitim bojama

Iako se nekim dizajnerima enterijera ne sviđa ova ideja, dizajnerka Libi Langdon savjetuje da ne bi trebalo da se bojimo upotrebe smjelih boja u prostoru. Malo tamnija boja na jednom od zidova može učiniti da prostor izgleda veći.

Efekt zagasitih i svijetlih nijansi 

Imajte na umu da zagasite boje apsorbuju sjvetlo i imaju tendenciju da prostor učine manjim tako što vizuelno približavaju zidove. Ali tamnije boje u detaljima koje ne prekrivaju veliku zidnu površinu mogu prostoru dati i dubinu. Nijanse u sredini određene palete koje nisu ni previše jarke, ali ni previše blijede odličan su izbor jer daju živost manjim prostorima.

Proširite prostor prugama

Bojenje zidova u pruge predstavlja još jedan način igre bojama koja može vizuelno da izduži ili poveća prostor, u zavisnosti od toga kako postavite pruge. Ukoliko ne želite da sami radite bordure i mješate boje na zidove, možete i da zalepite tapete s uzorkom pruga. “Centimetre” prostoriji možete da dodate i ukoliko plafon obojite malo svjetlijom nijansom jer će na taj način prostorija djelovati više i prozračnije.

Bilo bi dobro da prilikom odabira boja obratite pažnju i na orijentaciju prostorije koju krečite.

Ukoliko soba gleda na sjever, do nje će dopirati manje prirodnog svjetla, i za nju je uvek bolje birati toplije tonove.

S druge strane, u prostorijama koje su okrenute prema jugu ili zapadu najbolje će se uklopiti plavi ili zeleni tonovi.

Nadamo se da će Vam ovaj  tekst olakšati prilikom narednog krečenja.

Vaša redakcija portala www.pravisavjeti.info

 

Related posts

Novosti iz medrese “Osman ef. Redžović”

Njemci objavili spisak stranica na kojima možete tražiti posao!

Državni službenik u Općinskom sudu u Jajcu

Leave a Comment