Image default
Arhiva

Svjetski dan turizma

Svjetski dan turizma se obilježava 27. septembra svake godine u cilju jačanja svijesti javnosti o važnosti turizma u cilju ekonomskog prosperiteta, socijalne jednakosti i povezanosti, te zaštite okoliša i kulturnih dobara.

Ovogodišnji Dan turizma se održavu na temu „Turizam za sve – promoviranje univerzalne dostupnosti“, u cilju jačanja ekonomske i društvene dostupnosti i izbjegavanja svih oblika diskriminacije, što je moguće ostvariti zajedničkom saradnjom vladinih i nevladinih institucija, privatnog sektora, obrazovnih institucija, medija i lokalnog stanovništva. U skladu s navedenim, potrebno je omogućiti pristup turističkim destinacijama licima s teškoćama u kretanju, porodicama s malom djecom, starijim ljudima, ali i svim drugim licima koja žele putovati.

U 2015. godini broj međunarodnih dolazaka turista u svijetu se povećao za 4,6%  u odnosu na 2014. godinu i iznosio je 1186 miliona, čime je 2015. bila šesta godina za redom s nadprosječnim rastom međunarodnih turističkih dolazaka. Međunarodni prihodi od turizma su iznosili 1260 milijardi dolara, odnosno ostvarili porast od 4,4%. Turizam učestvuje sa 10% u direktnom i indirektnom BDP-u.

Evropa je i dalje najposjećenija regija svijeta s 51% ukupnog broja stranih turista u svijetu, odnosno 608 miliona i 451 milijardom dolara turističkih prihoda.

U oblasti južne i mediteranske Evrope, u koju spada i Bosna i Hercegovina, zabilježen je porast broja dolazaka turista od ukupno 5% od čega Bosna i Hercegovina, zajedno s Albanijom, BJR Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom bilježi dvocifreni napredak.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, ukazujući na značaj razvoja turizma, koristi priliku da čestita Međunarodni dan turizma svim institucijama, organizacijama, udruženjima i privrednicima u sektoru turizma u Bosni i Hercegovini.

 

Related posts

MInistar a prosjak, priča za pouku

Biometeorološka prognoza

London: Četvrti humanitarni koncert Amire Medunjanin

Leave a Comment