Image default
BiHZanimljivo

Svjetska kompanija HERE počela s mapiranjem cesta u BiH

Svjetski lider u uslugama digitalnog mapiranja i lociranja HERE Technologies počeo je s mapiranjem dijelova Bosne i Hercegovine s ciljem izrade najnaprednijih svjetskih karata, a njihovo vozilo jutros smo sreli na trasi autoputa A1 kod Sarajeva.

Technologies vozilo je opremljeno naprednom tehnologijom 3D mapiranja koje snima slike na trasi kretanja, ulica, ali i zanimljivih tačaka poput prodavnica, benzinskih pumpi i restorana.

Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba

Nastale fotografije HERE pohranjuje u svoju bazu s ciljem izrade najnaprednijih svjetskih karata, uključujući i karte Bosne i Hercegovine, koje su dizajnirane za visoko autonomna vozila.

Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba

Aktivnosti holandske kompanije, koja je ustvari konzorcij više većih automobilskih giganata u Njemačkoj, u Bosni i Hercegovini počele su sredinom septembra od kada građani mogu primijetiti vozilo opremljeno s 360-ugaonim kamerama te “HERE” oznakom na vratima.

Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba

Kako su ranije kazali, sve fotografije se pohranjuju u vozilu, a zatim u šifriranom obliku se pohranjuju u sigurnosnom objektu. Software potom radi na skeniranju registarskih oznaka vozila i lica te vrši zamagljivanje te fotografije objavljuje kao validnu i spremnu za upotrebu.

Ostavite Vaš komentar!

Related posts

Sirutka lijek za sve bolesti i dug život

Svi očekuju da svekrve i snahe žive na ratnoj nozi

Jutro je: Da li ste pomjerili kazaljke na satu?

Leave a Comment