Švedska vlada daje boravak za 9.000 Afganistanaca, uslov nastavak školovanja

Vlada Švedske pripremila je nacrt zakona kojim je predviđena dozvola za boravak u zemlji za oko 9.000 mladih izbjeglica iz Afganistana, pod uslovom da nastave školovanje, javlja Anadolu Agency (AA).

 

FOTO: AA

Švedska državna televizija SVT objavila je kako je tokom izbjegličke krize 2015. godine, u ovu zemlju je stiglo 20.000 migranata bez pratnje. Država je dala azil za 11.000 njih koji su bili mlađi od 18 godina, dok ostali 9.000 sa 18 i više godina tada nije dobilo azil.

Vlada Švedske odlučila je pomoći ostalim mladim migrantima iz Afganistana, te je pripremila nacrt zakona kojim 9.000 mladih Afganistanaca dobiva dozvolu za boravak, no pod uslovom da nastave školovanje.

Predsjednica pozicione Liberalne stranke Annie Loof izjavila je kako njena stranka podržava nacrt zakona, te kako će ga podržati tokom glasanja u parlamentu.

Međutim, njena izjava podrške ovom nacrtu zakona naišla je na reakcije rasističkih i ekstremno-desničarskih krugova.

Tako se na društvenim mrežama pojavila fotomontaža fotografije Loof sa maramom na glavi, te je ispod napisano: “Većina 9.000 Afganistanaca su teroristi, nasilnici i ubice. Švedski narode, probudi se.”

Na ovakve tvrdnje oštro je reagovao zamjenik premijera i ministar obrazovanja Švedske Gustav Fridolin.

-Prijetnje upućene Loof su me vrlo razočarale. Šta god da bude, Loff je osoba koja je svima vrlo dobro poznata. Ljudskim stavom ona bira teži put u švedskoj politici. Poruke mržnje koje dolaze sa mralnih stranica interneta, dijeli i buržoazija – rekao je Fridolin.

AA