Image default
Arhiva

Sve više Hrvata kupuje u BiH

Zbog rasta cijena goriva koje se polako primiču psihološkoj granici od deset kuna po litri, sve više hrvatskih građana, posebno onih koji žive na graničnim područjima, rezervoare svojih automobila pune u BiH.
Tako su stanovnici doline Neretve već godinama redovni posjetioci benzinskih pumpi s naše strane granice.

Osim goriva, preko granice se kupuju i znatno jeftinije cigarete, piše Slobodna Dalmacija.

Vođeni nižom cijenom i značajnom uštedom, za kupovinu u Hercegovini odlučuju se i oni koji do sada tamo nisu išli po gorivo zbog straha da je možda lošijeg kvaliteta. Naime, u BiH se primjenjuju niži standardi kvaliteta, pa pojedine vrste derivata sadrže veće količine sumpora od istih takvih kupljenih u Hrvatskoj. Zbog toga neka vozila imaju probleme, ali niža cijena ruši sve barijere, pa se tako na punom rezervoaru goriva ulivenom na drugoj strani granice sada može uštedjeti i do 83 kune (nešto preko 20 maraka), što nije malen iznos u vremenu opšte besparice kada se “gleda svaka para”.

Naime, najtraženiji eurosuper 95 košta 2,01 KM, što preračunato u kune iznosi oko 8,04 kn, dok je u Hrvatskoj 9,70 kuna. Dakle, cijena je u Hercegovini niža oko 1,66 kuna po litri benzina. Eurosuper plus 98 u Hercegovini je 2,05 KM (8,20 kuna) dok je u Hrvatskoj 9,98 kuna. Međutim, nešto manja je razlika na dizelu, koji u Hercegovini košta 1,96 KM (7,84 kn) dok je njegova cijena na Ininim benzinskim pumpama u Hrvatskoj 8,90 kuna. Tako je računica jednostavna, a novčana ušteda po litri goriva dovoljan je razlog da sve više vozača iz Hrvatske rezervoar puni s druge strane granice. Iako na benzinskim pumpama s hercegovačke strane granice nema gužve, njihove blagajne bilježe značajnije povećanje prometa.

Zbog jeftinijeg goriva u BiH, među Hrvatima je ponovo počeo trend odlaska u šoping preko granice, u Hercegovinu. Osim goriva, kupuju i sir, meso, suhomesnate proizvode i robu široke potrošnje, jer se kupovina preko granice i te kako isplati posebno kada su u pitanju veći iznosi, zbog povrata PDV-a na granici.

Ipak, najviše se kupuju benzin i cigarete, koje su s prvim danom nove godine poskupile, a kako najavljuju iz Federalnog ministarstva trgovine, uskoro slijedi i povećanje cijene goriva.

Bez obzira na to što će cijena goriva rasti, i dalje će biti niža nego u Hrvatskoj, što je dovoljan razlog da Dalmatinci i dalje “šopinguju” preko granice, piše Slobodna Dalmacija.
 

Related posts

Sušić napušta Hajduk u transferu vrijednom 2 miliona eura

SAVJETNICI

Pokrećete web stranicu, ovo je tekst za vas

SAVJETNICI

Krajiške malinare obradovao Agro Dar

SAVJETNICI

Leave a Comment