Image default
BiHEkonomija

Sve manje radnika ali i prvačića

MINISTARSTVO OBRAZOVANJA I NAUKE KAŽE

Svakim danom svje je manje radnika u BiH, iako im se nude bolje plate samo da se vrate iz inostranstva. Tako je i manje prvačića-

U šestogodišnjem razdoblju svi kantoni, osim Tuzlanskog, bilježe smanjenje broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole

Prvi razred osnovne škole u Federaciji BiH u školskoj 2019./2020. godini upisalo je 19.278 učenika, što je manje za 1.010 učenika ili 4,98 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Ove školske godine u Federaciji BiH ukupno je 182.282 učenika osnovnih škola, što predstavlja smanjenje za 1.771 učenika ili 0,96 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu, pokazuje Informacija o upisu učenika u osnovne i srednje škole u 2019./20. godini koju je izradilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Informacija pored broja učenika u osnovnim i srednjim školama ove godine donosi podatke i o broju učenika u prethodnih pet školskih godina.

Bosansko-podrinjski kanton u šestogodišnjem razdoblju bilježi povećanje broja učenika upisanih u prvi razred osnovne škole, dok svi ostali kantoni bilježe smanjenje. Pritom, Sarajevski kanton bilježi povećanje ukupnog broja učenika osnovnih škola u odnosu na ostale kantone, saopćili su iz FMOZ-a.

Kada je riječ o srednjem obrazovanju, u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu u prvi razred srednje škole upisano je više učenika u tekućoj školskoj godini u odnosu na prethodnu školsku godinu, dok je u ostalim kantonima upisano manje učenika u srednje škole u odnosu na prethodnu školsku godinu.

U šestogodišnjem razdoblju svi kantoni, osim Tuzlanskog, bilježe smanjenje broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole, dok je ukupno na nivou Federacije BiH u šestogodišnjem razdoblju došlo do smanjenja broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole od 18,66 posto.

Sarajevski kanton u tekućoj školskoj godini ima više učenika u srednjim školama nego u prethodnoj školskoj godini, dok ostali kantoni imaju manji broj takvih učenika u odnosu na prethodnu godinu.

“Analizirajući podatke za kantone u šestogodišnjem razdoblju evidentno je da je u svim kantonima došlo do smanjenja ukupnog broja učenika srednjih škola za 23,27 posto”, navodi se u saopćenju.

Related posts

Cijena barela nafte pala na 94 dolara, svijet u strahu od recesije

SAVJETNICI

Drugi razred državne Medicinske škole u Zenici završio za 12 dana!

SAVJETNICI

Zašto propadaju naši Indiegogo projekti?

SAVJETNICI

Leave a Comment