Image default
Arhiva

Šuti i trpi, budi zadovoljan onim što ti damo, ako ti išta i damo

Kao dijete volio sam gledati Sandokana. Fascinirao me taj fiktivni pirat u svojoj borbi za slobodu. Malezijski Tigar nije mogao glasanjem srušiti režim, morao je mač u ruke pa u borbu.

Nakon agresije na BiH patološkom dresurom mnogobrojne ubjediše „prijateljsko-upozoravajućim“ tonom da svaka pobuna ravna je piratstvu. Šuti i trpi, budi zadovoljan onim što ti damo, ako ti išta i damo. Biće dobro, vele nam-soleći nam kolektivnu pamet soleći sebi biftek.

Piše: Admir F. Beganović

Nema registra- šta to hoće borci….. Da unište izbornu većinu. E, neće moći…Poneki ministar u stilu engleske kraljice nam demonstrira kako inteligencija može biti manja od sujete a šefovi stranaka čuvaju svoje pulene. Lijekovi za neposlušne su skupi ali učinkoviti, itekako…

I kad borcima „pukne film“ i po „užarenom minusu“ traže svoja prava, desi se „desant“. Diplomirani vukovi narede da se napravi kordon i…

A i nije teško srušiti bilo kakav štrajk boraca u Bosni, nije jer nazamislivo različita uvjerenja među mnogobrojnim boračkim udruženjima olakšaju dvorskoj sviti posao. Malo daj onom predsjedniku udruženja, malo ovom a oni će „smiriti svoje“.

Ovo je izborna godina. „Parlamentarna“ nesigurnost je počela, strah od ulaska u historiju sa imidžom vječne sramote raste iz dana u dan. Štrajk je „ugušen“, navodna odbrana zemlje i sistema a ne režima. Odbrana od onih koji su je branili kad je najviše trebalo.

Politički apetiti su veći od razuma, sujeta jača od općeg interesa. Dal“ pragmatizam ima prednost nad principijelnošću? Bošnjačko-bošnjački politički izborni rat se nastavlja. Preko grbače veterana koji su gladni i poniženi.

Referendum o životu(kako ga živjeti) zovu se izbori i da li će išta promijeniti… Kažu da će instalirati kamere na biralištima. Hajd, fino da napokon vidim rahmetli dedu…a i da se svi „uvjerimo“ da glasačkim kutijama neće ubrizgati hormon rasta, mada znam da su žedni moći, mada znam da su gladni vlasti. A borcima ostaje štrajk…

Neće biti plej-ofa. Socijalo-borački sadizam se nastavlja. Da li će ostati dekor ropstva? Zadržaću to za sebe a i ako pogriješim samom sebi ću priznati da će mi to biti „sefte“. Eh, da nije ukinuta ona škola za čarobnjake- Hogwarts, lako bi ja, lako bi mi… Valjda će narod shvatiti, valjda će se borci složiti. A politika ima i može podijeliti i makarone i batine…

Kad bi veterani bili složni hobotnica poniženja i siromaštva bi crkla sama od sebe a ona blindirana vrata vlasti bi se sama otvorila. A ja bih namignuo Sandokanu i gledao kako bolja vremena dolaze u moju Bosnu. Brzo će izbori moji veterani. Neka budućnost uđe.

 

 

Related posts

Sloboda pod maramom u BiH

SAVJETNICI

Što treba znati pri planiranju plodoreda

SAVJETNICI

Proizvodnja kornišona u BiH je znatno smanjena

SAVJETNICI

Leave a Comment