Image default
Arhiva

Sumnju na bolest ‘plavog jezika’ obavezno prijaviti

Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo upućuje poziv stočarima sa područja Kantona Sarajevo da poduzmu opće mjere zaštite životinja od kataralne groznice, odnosno bolesti “plavog jezika”, kao i širenje bolesti ukoliko se pojavi.
Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS napominju da je prijavljivanje sumnje na bolest životinja zakonska obaveza i da se prijava treba izvršiti nadležnoj veterinarskoj ambulanti, bez odlaganja.

Iz KUIP-a KS izdvajaju i opće mjere zaštite životinja koje uključuju: tretiranje objekata u kojima se drže životinje insekticidima, posebno mjesta pogodnih za prenosnike (vektore) zaraze (stajnjak, mjesta i predmeti u kojima se zadržava voda u i oko objekta, odnosno korita, kante, posude), zatvaranje životinja za vrijeme aktivnosti vektora (krpelj, komarac,obad),  kao i postavljanje zaštitnih mrežica na prozore objekata u kojima se drže životinje, tretiranje životinja efikasnim repelentima te praćenje životinja i po pojavi kličničkih znakova bolesti hitno obavještavanje nadležnog veterinara.

Prvi slučaj bolesti “plavog jezika” na području KS evidentiran je prošle sedmice kod ovaca na jednom imanju na području općine Ilijaš.

U konkretnom slučaju veterinarski inspektori su već poduzeli zakonom predviđene mjere iz svoje nadležnosti, te o svemu obavijestili nadležna ministarstva Kantona i Federacije, kao i Ured za veterinarstvo BiH, navode iz KUIP-a KS.

Bolest “plavog jezika” je virusna bolest koju isključivo prenose insekti (komarac, krpelj ili obad). Ne prenosi se direknim kontaktom između životinja, a ne predstavlja opasnost ni za ljude. Suzbija se zbog uticaja na stočarstvo i zdravlje životinja.

Klinički znakovi bolesti najizraženiji su kod ovaca i najčešće se manifestuju u vidu disajnih smetnji, povišene temperature, otoka vrata i glave, iscjetka iz nosa i očiju, a rijetko i otečenog jezika koji poplavi. Kod goveda i koza, u pravilu, nastaje skrivena infekcija, a ako se pojave, znakovi mogu biti potištenost, povišena temperatura, upala oka, crvenilo kože, a često se javi i izrazit pad mliječnosti kod krava i koza.

Related posts

Općina Novi Grad Sarajevo: Besplatno klizanje u Centru „Safet Zajko“

Poklon za nju

Živjeti svoju vjeru. Kako je biti popularan a „biti čovjek“

Leave a Comment