Image default
Historija

Sultan Mehmed Fatih: San o Bosni

U jednom od hadisa, prenosi se da je Muhammed a.s. rekao: ”Zaista će Konstantinopolj (Carigrad-Istanbul) biti osvojen. Divan li je taj osvajač, divna li je njegova vojska”.

Osam stoljeća poslije, potvrdit će se istinitost riječi Muhammeda a.s. U ranu zoru 29 .maja 1453 g. topovi Sultana Mehmeda El-Fatiha najavili su kraj tadašnje prijestolnice Istočnog Rimskog Carstva i Vaseljenske patrijarhije i etabliranje budućeg Istanbula (Islam bul- cvijet islama). Nevjerovatan vojnički poduhvat sultan Mehmed ostvario je u njegovoj dvadesetoj godini. Deset godina poslije, El-Fatih (Osvajač) proširit će Osmansko Carstvo i na Bosnu i tako u srce Balkana donijeti islam.

Postoje sigurne pripovijesti da je noć prije ulaska u Bosnu Sultan Mehmed El-Fatih usnio san u kojem je vidio vatru i oko nje trojicu časnih ashaba, kasnijih halifa: Ebu Bekra, Osmana i Aliju. Kad se probudio, pitao je šejha Akšemsudina značenje sna. Evo šta mu je šejh odgovorio:
”Osvojit ćeš Bosnu. To što si sanjao vatru znači da će u njoj gorjeti plamen vjere. To što si sanjao Ebu Bekra znači da ce Bosna biti zemlja iskrenih ljudi koji bogatstvo neće štediti za dobrobit islama. To što si sanjao Osmana znači da će Bosna iznjedrit dosta učenjaka lijepoga morala. To što si sanjao Hazreti Aliju znači da će ta zemlja Carevini dati dosta ratnika koji će kročiti stopama časne porodice Muhammeda a.s.

Šteta sto nisi sanjao Omera, radijallahu anhu, jer to znači da u Bosni nikada pravde biti neće i da će se njen narod uvijek morati boriti za nju!”

Related posts

CIA – Dokumenti koji su šokirali Balkan otkrivaju ko je rasturio bivšu Jugoslaviju!

SAVJETNICI

VODENICE/MLINČIĆI NA PLIVI – ČUVARI TRADICIJE STARE NEKOLIKO STOTINA GODINA

Armin Becic

Sjećanje – Kako je Bugojno postalo jedno od omiljenih mjesta za odmor Josipa Broza Tita

SAVJETNICI

Leave a Comment