Image default
Arhiva

Subvencija za mlade bračne parove

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske raspisalo je u pondjeljak konkurs za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove, koji će biti otvoren do 31. oktobra. Ministarstvo će subvencionisati jedan posto kamatne stope na stambene kredite koje plasiraju komercijalne banke u RS, a po kreditnim linijama Investiciono-razvojne banke (IRB) koje se odnose na stambene kredite od 3. aprila 2008. godine, pišu “Nezavisne”.

Pravo prijave na konkurs imaju lica koja su zaključila ugovor s komercijalnom bankom koja vrši plasman kreditnih sredstava iz kreditnih linija IRB-a do dana zatvaranja konkursa. Uvjet je i da su lica u trenutku zaključenja ugovora sa bankom o stambenom kreditiranju imala do 35 godina, kao i da imaju mjesto prebivališta u RS, saopćeno je iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.  Aplikaciona forma za podnošenje zahtjeva za dodjelu subvencije kamatne stope na stambene kredite za samce i mlade bračne parove može se preuzeti na sajtu Vlade RS. – Odluka o izabranim korisnicima subvencije bit će objavljena na sajtu Vlade RS u roku od 30 dana od zatvaranja konkursa – navodi se u pozivu.  Inače, oni koji su već odranije na spisku Ministarstva za subvencije kažu kako bi prije uvođenja novih korisnika trebalo riješiti zaostala dugovanja i problem neredovne isplate, a što je praksa Ministarstva u posljednje vrijeme. Oni pozdravljaju ovaj vid podrške, ali i dodaju da on polako zbog toga gubi smisao jer se sredstva, a koja su zbog visokih kredita i te kako značajna, ne mogu planirati kao siguran priliv na računima.  – Prošli mjesec nam je uplaćena subvencija za mart, što govori kako nam se po ovom osnovu duguje šest mjeseci. Kada se sve sabere, u pitanju je iznos od 450 maraka, a što je skoro pa cijela jedna rata koju uplaćujemo banci.

Ne treba ni pričati koliko to znači za jednu porodicu opterećenu stambenim kreditom – kazala nam je Jelena S. Njenu priču potvrdilo nam je još nekoliko mladih ljudi, koji kažu kako je uplata za mart ujedno bila i posljednja.  Dušan R. ugovor o subvencionisanju kamate potpisao je 1. juna ove godine, ali od tada mu nije isplaćena nijedna marka, tako da se i ne nada skoroj uplati. – Ukoliko se ovaj tempo isplate nastavi, ja sigurno na red neću doći ove godine – kazao je on. Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS jučer u “Nezavisnim” nisu dobili podatak o dugovanjima po ovom osnovu, a odgovore na naša pitanja očekujemo u narednim danima.  .

Related posts

Krasti ili uštedjeti na računima za režije?

Stanje na cestama

Bosna Sema Islamskoj zajednici u BiH poklanja škole i univerzitet ukupne vrijednosti 120 miliona KM

Leave a Comment