Stvari koje možete uraditi da biste bili sretniji

Ako je vaš dom čist i lijep to ne znači da je istovremeno privlačan i opuštajući. Razne studije pokazuju da određene boje i mirisi mogu utjecati na raspoloženje, pa čak i povećati šanse za potpuno zadovoljstvo. Naučnici su otkrili nekoliko stvari koje možete uraditi da biste bili sretniji.
Pet jednostavnih, ali efektnih načina kako da budete sretni u svom domu

Iako svježe ubrano cvijeće neće trajati zauvijek naučno je dokazano da podiže nivo sreće. Posljednja straživanja pokazuju da cvijeće izaziva pozitivne emocije i povećava osjećaj zadovoljstva.

Studija koju je proveo Univerztet Portsmouth pokazuje da gledanje starih fotografija pruža osjećaj smirenosti i potiče pozitivne osjećaje. Pa zašto onda ne staviti neku sentimentalnu fotografiju na noćni stolić ili učiniti da vaš dom izgleda kao galerija pozitivnih sjećanja ?

Možda niste ljubitelj žute i zelene boje, ali naučnici ih s razlogom zovu boje mira i odmaranja. Prema posljednjim istraživanjima, od svih duginih boja ove dvije boje izazivaju najljepše emocije. Ukoliko vam se ne sviđa opcije bojenja zidova u žutu ili zelenu, onda bar nabavite nekoliko zeleno-žutih detalja.

Još jedna sitnica koja vam može podići raspoloženje i osjećaj sreće i opuštenosti je miris vanilije. Naučnici preporučuju da svijeće s mirisom koristite kao noćno svjetlo.

Namješten krevet je nešto što će vam sigurno pomoći da dan započnete dobro. Istraživanja pokazuju da 71 posto ljudi koji namještaju krevet ujutro smatraju sebe sretnim. Možda su to dodatne dvije minute, ali se definitivno isplate.