Studenti i profesori s Instituta za geopolitiku iz Pariza u posjeti Srebrenici

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić danas je imao sastanak sa studentima, profesorima, naučnicima i direktoricom Barbarom Loeyer s Instituta za geopoliltiku iz Francuske.

Institut za geopolitiku je zvanični institut države Francuske sa sjedištem u Parizu, a bavi se istraživanjima i kreiranjem geopolitičkih izvještaja, koji se koriste kao relevantan izvor informacija.

Profesorica i direktorica Instituta Barbara Loeyer kazala je da se Institut za geopolitiku i politička dešavanja, bavi različitim studijama odnosa između politike i teritorija.

– Željeli smo da nam načelnik Grujić prezentira svoju općinu, različite teritorije unutar općine, različite narode koji žive u ovoj općini, te njegove buduće projekte što se tiče demografije razvoja ove općine. Interesira nas koje su vizije i projekti načelnika Općine Srebrenica kako bi poboljšali ovu zajednicu te koji su njegovi problemi i kako se bori s problemima. Željeli bi da nam načelnik predstavi izborni sistem, jer nismo upoznati s tim – kazala je Loeyer.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić se zahvalio studentima i profesorima na posjeti jer su došli da se upoznaju s prilikama u Srebrenici.

– Njima je Srebrenica interesantna iz razloga što ovdje zajedno žive Bošnjaci i Srbi i interesuje ih kakav je taj odnos. Oni su u dopisu istakli da su zainteresirani i za izborni proces, za lokalnu politiku kako se vodi, kakvi su planovi Srebrenice za budućnost.

To će doprinijeti da oni javnost  i potencijalne investitore upoznaju o stanju u Srebrenici kako bi predstavili stvarnu sliku sa terena – istakao je Grujičić.