Image default
Arhiva

Stručni seminar za odgajatelje u medresama BiH

Danas  24.08.2016. god, u prostorijama Cazinske medrese održan je stručni seminar za odgajatelje u medresama Bosne i Hercegovine.

Cilj seminara, pored stručnog usavršavanja, ogledao se  u razmjeni iskustava i mišljena vezanih za moderne izazove u odgojnom procesu. Medrese, kao i sve druge srednje škole nalaze se pred svakodnevnim izazovima savremenog obrazovanja. Ali zbog svoje specifičnosti pored obrazovanja glavno težište stavljaju na odgoj. Samim tim, sistematski prate moderne tokove nastavnog procesa, nastojeći da zadrže principe Islamskog odgoja koji dovodi do čvrste  veze između obrazovanja i odgoja.

Na današnjem seminaru predavači su  bili prof.dr. Fuad Sedić,  dr.sc.Izet Pehlić i doc.dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević.

Uvodničar i koordinator današnjeg susreta bio je direktor Cazinske medrese prof. Salih Dervić koji je u svojstvu domaćina otvorio seminar.

U uvodnom predavanju prof.dr.Fuad Sedić osvrnuo se na najboljeg uzora u odgoju ljudi, koji je poslan da bi nam ahlak usavršio, našeg poslanika Muhameda s.a.v.s. U nadahnutom predavanju,  profesor Sedić je ukazao na  potrebu ugledanja na ono što je posljednji Božiji poslanik  činio u odgoju ljudi.

Drugi predavač dr.sci. Izet Pehlić, govorio je unapređenju odgojnog rada u medresi na temelju odgojnih ishoda, ukazujući na razlike između tradicionalne i suvremene škole. Potreba održavanja veze između prenosa znanja, njegova razumjevanja, usvajanja i primjene uveliko zavisi od vremenskog konteksta u kojem se to obrazovanje vrši.  Zbog toga je bitno naglasiti potrebu suvremenosti obrazovanja. Profesor je napravio razliku između suvremenosti i savremenosti, naglašavajući da pojam suvremenost znači znanje u vremnu u kojem se živi, a savremenost može da se razumjeva kao moderni način obrazovanja koji često isključuje odgojnu komponentu obrazovnog procesa. Ako obrazovni proces ostane bez odgojne komponente, on neće dati adekvatne ishode, jer cilj obrazovanja je  uređen i civiliziran čovjek koji je svjestan svoje misije na ovom svijetu.

Seminar je zatvoren sa izlaganjem doc.dr. Dine Sijamhodžić-Nadarević, koja je govorila na temu „Modeli učenja/pučavanja učenika odgojnim normama i vrijednostima“. Temeljni elementi učenja moraju uvijek biti dio odgojnog procesa. Kako motivirati učenike, povećati stepen njihovog razumjevanja kroz praksu kao i kako dobiti povratne informacije o uspješnosti odgojnog procesa, bili su centralna tačka izlaganja profesorice Sijamhodžić-Nadarević. Istovremeno prezentirajući nekoliko zaista interesantnih metoda demonstracije afektivnog domena, koji se mogu koristiti u odgoju.

Diskusijom uz  razmjenu mišljenja i iskustava završen je ovaj stručni seminar za odgajatelje.

Zahvaljujemo se svim današanjim učesnicima i predavačima u nadi da će stečena znanja i iskustva primjenjivati u procesu odgoja naših učenika.

Related posts

Dan počinje s Halal kahvom

Fetve: Korištenje parfema s alkoholom

Dobre vijesti: 5.000 do 6.000 lijekova bit će jeftiniji

Leave a Comment