Štrajku se priključuju Krajina i Hercegovina

U Sarajevu bi kolektivni ugovor danas trebao biti potpisan, dok većina kantonalnih vlasti na pozive ljekara na razgovor i dalje mudro šuti
Štrajku se priključuju Krajina i Hercegovina
NA ŠTRAJK UPOZORENJA JUČER JE IZAŠLO JOŠ VIŠE DOKTORA IZ UKC-A TUZLA/MIREN ALJIĆ
| A

Dr. Matea Galić iz Gruda kaže da je u posljednje vrijeme bilo govora o osnutku sindikata ljekara i u zapadnoj Hercegovini

Da li će nakon današnje sjednice Vlade Kantona Sarajevo doći i do potpisivanja kolektivnog granskog ugovora između predstavnika Vlade i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije KS-a, nije znao reći u sinoćnjem našem razgovoru predsjednik tog sindikata, dr. Izet Hočko.

Neformalni sastanak

“Mi se u pola devet sastajemo s predstavnicima Vlade, a da li će poslije njenog zasjedanja doći do željenog čina, svima je nejasno”, rekao nam je dr. Hočko.

Dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Federalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, objašnjava da bi potpisivanje jednog od ovih kolektivnih ugovora moglo poslužiti i za zvanični početak pregovora s federalnim Ministarstvom zdravstva, o federalnom ugovoru za ovaj sindikat.

“Njegov tekst bi bio istovjetan sarajevskom, samo bi satnica bila manja”, ističe dr. Zaid.

Sadašnja federalna satnica je 2-2,31, a prema budućem federalnom ugovoru, minimalna bi iznosila 2,35, tvrdi sagovornik. U svim zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobojskog kantona i dalje je u toku štrajk doktora medicine i stomatologije, koji organizuje federalni granski sindikat i koji će trajati do ispunjenja zahtjeva.

image
HARIS HUSREMOVIĆ: ČEKAMO SASTANAK/MUHAMED TUNOVIĆ

Haris Husremović, predsjednik SSSDMiS ZDK-a, kaže da dosad nikakvi problemi nisu registrovani. Nema ih ni u Kantonalnoj bolnici Zenica, potvrdio je za Oslobođenje dr. Meho Kovačević, predsjednik tamošnjeg Sindikata doktora medicine i stomatologije.

Novost je to da su se predstavnici Sindikata neformalno sastali sa premijerom ZDK-a Miralemom Galijaševićem i kantonalnim ministrom zdravstva Dragoljubom Brenjom.

“Rekli su da će nam u srijedu (sutra, op.a.) poslati poziv za zvaničan sastanak”, kaže Husremović.

ZDK je jedan od četiri kantona u Federaciji, pored TK-a, Posavskog i BPK-a Goražde u kojima od ponedjeljka članovi ovog sindikata štrajkuju s ciljem potpisivanja kolektivnog granskog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

Dr. Rifat Rijad Zaid juče nam je rekao da štrajk u svim sredinama FBiH protiče uz riješenost doktora da svaki pacijent kojem bi nepružanje njihove pomoći na bilo koji način ugrozilo zdravlje bude obavezno pregledan.

Dr. Zaid napominje da će se, pored sastanka predstavnika sindikata u ZDK-u s predstavnicima vlasti, to isto dogoditi i u Srednjobosanskom kantonu, USK-u i Kantonu 10.

Generalni štrajk doktora medicine i stomatologije jučer je nastavljen i u svim javnim zdravstvenim institucijama Tuzlanskog kantona, pa i u domovima zdravlja i bolnici u Gračanici. Na UKC-u Tuzla, na kojem je Sud zabranio štrajk, ponovo je održan polusatni štrajk upozorenja.

image
ADMIR SULJIĆ: VLAST I DALJE ŠUTI/MIREN ALJIĆ

Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora kantonalne podružnice ovog sindikata, kaže nam da je štrajk održan nesmetano.

“Raduje nas to da je u štrajku upozorenja na UKC-u jučer bilo više doktora nego prvi dan, ali predstavnici vlasti i dalje šute”, kazao nam je Suljić.

Vlada TK-a, međutim, ne šuti, nego je na štrajk i izjave predsjednika Federalnog strukovnog sindikata doktora i stomatologa dr. Rifata Rijada Zaida reagovala saopštenjem u kojem, između ostalog, hvali svoje napore, navodeći da je prva koja je potpisala kolektivni ugovor sa reprezentativnim, odnosno Nezavisnim sindikatom zaposlenih u zdravstvu, koji broji 4.200 članova, od kojih su tek nešto više od stotinu – doktori.

Na zahtjev doktora za kolektivni ugovor, odgovaraju i izlistavanjem plata tih ljekara.

“Iako su jedna od najviših u FBiH, smatramo da primanja nisu na nivou koji ljekari zaslužuju, ali su maksimum u ovom momentu”, saopšteno je iz Vlade TK-a.

Strukovni sindikat doktora i stomatologa TK-a broji 900 od ukupno 1.100 doktora i stomatologa koji rade u ovom kantonu (okuplja više od 80 posto doktora), što svjedoči da taj sindikat, iako još nema zakonsku, ima faktičku reprezentativnost.

Iako je ranije bilo najavljeno da će Sindikat ljekara HNK-a jučer uputiti dopis Ministarstvu zdravstva za početak pregovora, njegova predsjednica dr. Kristina Bevanda kaže da će se to desiti danas, a štrajk upozorenja za danas su najavili i iz Nezavisnog sindikata uposlenika u domovima zdravlja Zapadnohercegovačkog kantona.

Najmanje plaćeni

– Molimo pacijente za toleranciju (Hitna pomoć će raditi) i suradnju, jer zdravstvenim djelatnicima osobni dohodak nije povećan posljednjih 10 godina, navode u saopštenju Nezavisnog sindikata.

Jučer najavljeni nastavak pregovora Sindikata ljekara i stomatologa USK-a sa timom kantonalne Vlade nije se desio.

– Očekivali smo da od Vlade dobijemo izvještaj o finansijskim pokazateljima po osnovu naših zahtjeva iz kolektivnog ugovora. Nažalost, nismo ga dobili. Ne znamo šta je posrijedi, nismo obaviješteni, kazao nam je dr. Nedim Kurtagić, predsjednik Sindikata ljekara USK-a.

U međuvremenu, ljekari će odlučiti o stupanju u generalni štrajk po uzoru na kolege u ostalim kantonima.

– Sutra (danas) imamo hitnu sjednicu Upravnog odbora i članovi će odlučiti da li i kad će početi štrajk, kazao nam je Kurtović.

Inače, ljekari USK-a sa osnovicom od 2 KM imaju najniže plaće u cijelom entitetu.

Iako štrajka na sarajevskom Kliničkom centru nema, na Klinici za ortopediju juče se odvijala prava drama. Na jutarnjem kolegiju se ponovo govorilo o disciplinskim prijavama protiv dr. Ismeta Gavrankapetanovića, a pomenut je i njegov otkaz, nakon čega je dr. Gavrankapetanoviću bilo loše. Majke, čiju djecu je trebalo da operiše i kojima je rečeno da se to možda neće desiti, bile su van sebe. Dr. Gavrankapetanović nam kaže da je na Kliniku došla i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, rekavši da nema govora o otkazu, a to je i nama odgovoreno zvanično iz Centra.

Četiri mala pacijenta su operisana.