Image default
Arhiva

Što više znanja stječete, to bi trebali biti skromniji!

Kada sam ga prvi put vidio mislio sam da je obični ‘čuvar džamije’. Svakodnevno je hodao oko džamije u sirijskom gradu Damasku, sipajući vodu u čaše vjernicima sve do zalaska Sunca, uprkos svojoj starosti i bjelini njegove brade.

Kada mi je prišao, skromno sam odbio da uzmem vodu od njega. To je uglavnom bilo zbog mog neznanja i mladosti, ali on je samo stajao čekajući me dok je učio ajete Kur'ana. Iz stidljivosti sam mu nagovijestio da mi naspe čašu dok sam se nasmiješio prijatelju pored mene.
Rekao sam čovjeku: “Da te Allah nagradi, jer voditi brigu o džamiji je jako plemenit posao”.


Čovjek je produžio smiješeći se dok je nastavio da sipa čaše vode vjernicima u džamiji.
Moj prijatelj me je onda pogledao cerekajući se i kazao: “Ovaj čovjek koji ti je upravo nasuo čašu vode nije čovjek koji vodi brigu o džamiji. On je hafiz Kur'ana na deset kiraeta sa čvrstim lancem. On je također poznati pjesnik, kaligraf i učitelj francuskog. Što je još važnije, on je fakih i učenjak kod kojeg dolaze učenici iz dalekih zemalja da bi učili od njega. Zar nisi čuo za šejha Šurki el-Lihafija?!

Odmah me preplavio jak osjećaj stida i samo sam sjeo potpuno posramljen zbog mog prethodnog mišljenja o šejhu. Želio sam da se vratim do šejha koji je bio zauzet nasipanjem vode u čaše sve do zalaska Sunca.
Uvijek sam mislio da takvi učenjaci i ljudi od znanja se nalaze na visokim položajima, i da se ne mogu vidjeti među običnim ljudima. Ali kada sam vidio ovog šejha, shvatio sam čemu istinsko znanje i učenost podučavaju, zaista što više znanja stječete to bi trebali da budete skromniji.

Fakir Muhammed

IslamBosna.ba

Related posts

Zbog manjka radne snage b.h. firme bi mogle izgubiti milione

SAVJETNICI

Zašto smo pokrenuli ovaj portal?

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Leave a Comment