Što je zapravo proširenje vena?

Ono što neku potkožnu venu na nozi zapravo karakterizira kao varikoznu venu, jest refluks, tj. protok krvi: naime, krv se u varikoznim venama više ne vraća s kapilarnog područja natrag prema srcu i plućima, nego se vraća natrag u nogu.

Za portal www.pravisavjeti.info piše:Bejana Purišević

Venski zalisci, koji djeluju kao protutlačni ventili, su postali propusni.
Prestankom rada prvih venskih zalizaka nastupa domino-efekt: krv iz  duboke vene  slijeva se u oboljelu perforantnu venu, istu proširuje postupno u smjeru od gore prema dolje i na taj način oštećuje sve više venskih zalizaka.
Iz tako “kapajuće slavine” nastaje snažna kaskada venske krvi, koja se u već uznapredovalom stadiju bolesti skuplja u području skočnog zgloba jer teško pronalazi put u duboki venski splet.


Simptomi proširenih vena
Proširene vene većinom ne uzrokuju bol. Znakovi koji ukazuju na to da imate proširene vene uključuju:
Vene koje su plave ili tamnoljubičaste boje,
Vene koje su ispupčene.

Kada se bolni simptomi i znakovi pojave oni uključuju:
Težak osjećaj u nogama,
Grčenje mišića i otekline u donjem dijelu vaših nogu,
Veći bolovi nakon sjedenja ili stajanja na duže vrijeme,
Svrbež oko jedne ili više vena,
Čirevi u blizini gležnja.

Endovenozne tehnike liječenja: u zadnjih deset godina razvijene su manje invazivne tehnike liječenja vena, koje se baziraju na zatvaranju oštećenih vena iznutra, čime se izbjegne invazivno operativno vađenje vene iz tijela (tzv. stripping).

Među endovenoznim tehnikama liječenja najviše se koriste laserski tretman i radiofrekventna ablacija  dugih vena (VSM i VSP).

Riječ o dvije vrlo slične tehnike, koje se baziranju na zagrijavanju stijenke i zatvaranju vene iznutra pomoću katetera, koji se pod kontrolom ultrazvuka plasira u oštećenu venu.

Za portal www.pravisavjeti.info piše:Bejana Purišević