Image default
Za djecuZabava

Stigla je zima!

Bosanci se vrlo ozbiljno, da ne kažem smiješno odnose prema svim promjenama vremena.

Ono u sred ljeta, vani 30 stupnjeva, majka dolazi lagano obučena, a dijete dobro “zabundano” jer je vani upravo počeo vjetar, to je obrazloženje roditelja.

Ma zamislite kolike bi samo temperature bile da nema tog vjetra. Jako smo osjetljivi na vjetar, propuh, a o zimi da i ne govorim, to u nas unosi nemir i želju da se “zabarikadiramo” u kuće i nikud van.

A da li je tome baš tako, ili bismo ipak i zimi trebali prošetati svoju djecu.

Naravno to ovisi o tome koliko nam je dijete staro. Starije dijete može sigurno provesti pola do sat vremena zimi vani, igrajući se u snijegu, sanjkajući se, kližući se, pa to mu je i te kako potrebno za podizanje imuniteta, za stjecanje vlastite otpornosti, no nemojte zaboraviti dijete obući tako da se može kretati, igrati, a ne ga preutopliti, pa ono će vani trčati, skakati, praviti snjegoviće, neće sjesti i piti čaj.

stigla je zima

E i sad ono glavno pitanje, kada moje dojenče može zimi na friški zrak. Naravno prije mjesec dana nikako, a nakon toga kao nekakav orijentir, dojenče može na onoliko minusa koliko je mjeseci staro.

Naravno da dojenče od nekoliko mjeseci zimi nećete šetati vani satima, dovoljno ga je dobro zataškati i s njime stati van u dvorište ili na balkon oko 5 minuta, ako je lijep i sunčani dan i dva puta tijekom dana.

Isto vrijedi i kad pada kiša ili snijeg, nećete ići u šetnje, ali svakako svoje dojenče izvedite na balkon na nekoliko minuta, da udahne bar malo svježeg zraka, naravno adekvatno obučeno.

Nikako nemojte dojenčad pa ni malu djecu voditi van u koliko je vani jak vjetar ili magla, to ne može koristiti nikome, a dojenčadi maloj djeci može i naškoditi.

stigla je zima

Da i ne zaboravite nekoliko puta dnevno u vašem stanu otvoriti prozore na nekoliko minuta, da ovlažite zrak i provjetrite prostoriju. Suhi zrak koji nastaje grijanjem i te kako može ošteti nježnu dječju sluznicu i učiniti je osjetljivom za viruse i bakterije. I da uživajte u zimi, pa i ona ima svoje čari!

 

S poštovanjem Vaš portal Savjetnici.info

Related posts

Pogledajte iskustva sa našim dodatkom ishrani Soul

SAVJETNICI

Rimski most u neobičnom izdanju – klasična muzika, sport i relaksacija

Armin Becic

Hadždž: Detalji, od polaska do povratka (VIDEO)

SAVJETNICI

Leave a Comment