Image default
Arhiva

Stanovnici FBiH će darovati organe za listu u Hrvatskoj?

MOSTAR – U cilju daljnjeg razvoja transplantacijske medicine u Federaciji BiH, odnosno osiguranja dostupnosti usluga transplantacijskih zahvata državljanima Federacije BiH kojima je indicirana transplantacija jetara i srca, te iznimno i bubrega, i u zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, a u okviru Eurotransplant International Foundationa, preko jednog od izabranih transplantacijskih centara Republike Hrvatske, sastavljen je prijedlog protokola o suradnji u području pribavljanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja koji bi trebali potpisati Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske i Federalno ministarstvo zdravstva.

Prijedlogom protokola obuhvaćeni su oblici tehničke pomoći, kao i obveze koje proistječu za potpisnice ovog protokola. Potpisivanjem ovog protokola državljani Federacije BiH će imati mogućnost biti uključeni na listu čekanja Republike Hrvatske, odnosno listu čekanja Eurotransplanta, tako da im budu osigurane usluge transplantacijskih zahvata za jetra i srce (iznimno i za bubreg).

– Državljani FBiH ostvaruju pravo upisa na nacionalnu listu čekanja RH (NLČ RH) za presađivanje srca i jetara (te iznimno bubrega) sukladno ovom protokolu, do ukupne kvote od pet pacijenata godišnje (neovisno o tipu organa), u slučaju negativnog balansa. Pravo na upis na NLČ RH ostvaruje državljanin FBiH koji je, sukladno transparentnim i objektivnim medicinskim kriterijima (sukladno ET smjernicama), definiran kao prioritetan, navodi se u dokumentu. U svrhu održavanja načela reciprociteta, FMZ se obvezuje ponuditi neiskorištene organe darivatelja državljana FBiH primateljima na NLČ RH odnosno na Eurotransplant (ET) listi čekanja. Darivatelj organa koji je državljanin FBiH smatrat će se, prema Eurotransplantu, hrvatskim darivateljem te će biti prijavljen u ET na isti način i prema istim kriterijima kao i darivatelj organa i Hrvatske.

U balans darovanih organa ulaze oni državljana FBiH, a koji su transplantirani primateljima s NLČ RH odnosno ET liste. U slučaju negativnog balansa organa prema RH, broj državljana FBiH upisanih na NLČ RH ne smije biti veći od pet. Za dodjelu ponuđenoga organa darivatelja državljanina FBiH nadležan je ET, a organi se dodjeljuju prema istim kriterijima kao u slučaju darivatelja organa iz Hrvatske. Za koordinaciju aktivnosti definiranih ovim protokolom nadležni su Zavod za transplantaciju i biomedicinu Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Centar za transplantacijsku medicinu Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine.

Autor: Večernji list

Related posts

Vlast staje iza svog naroda: Cijena maline u USK-a ipak 2,50 KM

SAVJETNICI

Pravi savjeti: Čuvajmo se rasprava!

SAVJETNICI

Hrvatska brodogradilišta traže radnu snagu

SAVJETNICI

Leave a Comment