Stanje na cestama

OPŠTE INFORMACIJE
Stanje na cestama 28.01.2017.
Kolovoz je mjestimično vlažan, a zbog niskih temperatura moguće je formiranje poledice pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Posebno izdvajamo puteve u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo putne pravce na području Bijeljine, Orašja, Odžaka, Lašve i Viteza.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke mogući su sitniji odroni zemlje ili kamenja na kolovoz.

Apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Pojačan intenzitet saobraćaja tokom dana očekuje se na svim dionicama koje vode prema ski centrima, kao i prema lokalnim izletištima.

Vozače koji iz pravca Hadžića planiraju ići prema Igmanu i Bjelašnici obavještavamo da će zbog obilježavanja 75. godišnjice “Igmanskog marša” danas od 10 do 14:30 sati, doći do obustave saobraćaja na regionalnom putu R-442a Hadžići-Bjelašnica, na dionici od “Brezovače” do “Velikog polja” na Igmanu. Alternativni pravac je Krupac-Bjelašnica.

Zbog radova na dalekovodu, danas od 10 do 15 sati moguće je sporije saobraćanje na magistralnom putu M-1.8 Šićki Brod-Srebrenik u mjestu Duboki Potok.

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.
„VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT“.

Sva svjetska istraživanja pokazuju važnost korištenja sigurnosnih pojaseva jer oni smanjuju rizik pogibije u sudaru za oko 50% ako su pravilno postavljeni i korišteni.

Zato VEŽITE SIGURNOSNI POJAS ZA VRIJEME VOŽNJE, BEZ OBZIRA KOLIKO MALA BILA RELACIJA NA KOJOJ VOZITE !