Stanje na cestama

 24.12.2016.

U većem dijelu BiH saobraćaj se ovoga jutra odvija po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove moguća je smanjena vidljivost zbog magle. Apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Pojačan je promet vozila na sjeveru naše zemlje, na ulazu u  BiH. Na graničnim prelazima trenutna zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Radovi na području Hrvatske i dalje traju na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da upozoravamo vozače na duža zadržavanja na graničnim prelazima.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce M-17 Nemila-Žepče i M-18 Priboj-Simin Han, kao i na magistralnom putu M-6.1 u Mostaru.

Zbog nastupajućeg praznika katoličkog Božića danas (24.12.) od 12 sati, pa do nedjelje (25.12.) do 24 sati zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

………………………….
KANTON SARAJEVO: Zbog zagađenosti zraka na području Kantona Sarajevo, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu od Baščaršije do Nedžarića s preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja.

Na dionici Baščaršija-Ilidža (u oba smijera) zabranjeno je kretanje automobila čiji benzinski motori imaju normu manju od EURO1 ili dizel motori normu manju od EURO3, uz pojačanu kontrolu pripadnika MUP-a.

„VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT“.

U 50% slučajeva nevezani putnik će biti potpuno izbačen iz vozila kroz vjetrobransko staklo što drastično povećava mogućnost težeg ozljeđivanja ili čak i smrtno stradanje i zato NEKA VAM KORIŠTENJE SIGURNOSNOG POJASA UĐE U NAVIKU !