Stanje na cestama

Zbog snježnih padavina potpuno je obustavljen saobraćaj na putnim pravcima Livno – Šuica – Kupres i Glamoč – Mliništa, dok je na području cijelog kantona zabranjen saobraćaj za teretna motorna vozila. Na širem području Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča i Grahova puše jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

Zbog zaleđenog kolovoza i mjestimičnih snježnih nanosa obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-419 Rakitno – Blidinje.

Zbog izlijevanja rijeke Save, u mjestima Gašnica i Bistrica (M-14.1 Bosanska Gradiška – Bosanska Dubica) saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila.

Zaostalog snijega na kolovozu ima na pojedinim dionicama puteva preko planinskih prijevoja, a iz BIHAMK-a izdvajaju puteve: Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje, Vlasenica – Han Pijesak, Trnovo – Foča , Gacko – Tjentište, Sarajevo – Sokoloac (prijevoj Romanija), Srednje – Olovo (prijevoj Nišići), Olovo – Kladanj (prijevoj Karaula) i Sarajevo – Konjic (prijevoj Ivan-sedlo). Upozorava se i na mjestimičnu poledicu, posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. Izdvajaju se putni pravci: Sarajevo – Foča, Bihać – Bosanska Krupa, Konjic – Mostar, Jajce – Banja Luka, Bugojno – Novi Travnik, Rogatica – Višegrad i Turbe – Karanovac.

Na autoputu A-1, na dionici Sarajevo zapad – Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Zbog radova na mostu Bojnik, na dionici Sarajevo sjever – Sarajevo zapad, vozila saobraćaju preticajnom trakom.

Zbog urušavanja potpornog zida na magistralnom putu M-14.2 Resanovci – Drvar, saobraća se jednom trakom, naizmjenično. Zbog većeg odrona na regionalnom putu R-408 Drvar – Martin-Brod saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Zbog sanacionih radova na vijaduktu Briješće na magistralnom putu M-17 Rajlovac – Stup saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na kružni tok (rotor) u ulici Safeta Zajke.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.