Stanje na cestama

OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 16. 12. 2017. u 07 : 20 sati

Zbog snijega na kolovozu na dionici magistralnog puta M-18 Olovo-Kladanj na prevoju Karaula, za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca.

Kolovoz je zasniježen i na većini puteva u zapadnoj Bosni. Izdvajamo putne pravce Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Bihać-Bosanska Otoka Bosanski Petrovac-Drvar. Na magistralnom putu M-5 Travnik-Donji Vakuf-Jajce pada kiša koja ledi u dodiru sa tlom, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno mokar, a vidljivost mjestimično smanjena zbog magle i niske oblačnosti. Veće količine vode usporavaju saobraćanje na putnim pravcima Grude-Čapljina i Ljubuški-Crveni Grm.

Na magistralnim putevima M-16.2 Jablanica-Prozor i M-14.2 Resanovci-Drvar, kao i na dionici regionalnog puta R-413 Karanovac-Turbe, zbog većeg odrona, saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

Na učestale odrone zemlje ili kamenja upozoravamo i na ostalim putevima u BiH. Posebno izdvajamo dionice koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Na dionicama u južnim krajevima upozoravamo na jače udare vjetra. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog istražnih radova u tunelu Karaula na magistralnom putu M-17 Žepče-Maglaj, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na GP Izačić. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

„VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT“. Nikada za vrijeme vožnje ne držite dijete u krilu ili naručju! Kod sudara efektivna težina djeteta se povećava do 20 puta tako da ga nećete moći zadržati. ZAŠTITITE VAŠE DIJETE- UVIJEK  KORISTITE AUTOSJEDALICU !