Stalno nam prijete zato što “previše” analiziramo hranu!

Veliko istraživanje koje je “Dnevni avaz” proveo na 15 uzoraka hrane koju svaki dan jedemo, pokazalo je zabrinjavajuće rezultate, s obzirom na to da je polovina testiranih uzoraka zapravo bila pokvarena!

Analizu hrane uradili smo u Veterinarskom zavodu u Bihaću, koji se odazvao ovom velikom istraživanju “Avaza” iako ima skromne kapacitete za rad. Bihaćki zavod posjeduje certifikat EU standarda.

Rezultati, kao što smo pisali prethodnih dana, pokazali su da su faširano meso i pileći bataci, kupljeni u renomiranom tržnom lancu u centru Sarajeva, bili puni nedozvoljenih bakterija; da su u jajima i kiselom mlijeku stručnjaci bihaćkog zavoda otkrili povećano prisustvo kvasca i plijesni štetnih za zdravlje… iako su ti proizvodi morali ili već jesu prošli navodne stroge kontrole.

Nesređeno tržište

Stručnjacima smo na ispitivanje ponudili i proizvode kupljene na pijaci, na otvorenom, sa štandova u Sarajevu, Travniku i Bihaću, gdje nam se na prvi pogled čini da sve vrvi od bakterija. Rezultati su, međutim, pokazali da su ti proizvodi najsigurniji za jelo!

Naše istraživanje o kvalitetu hrane, koje je izazvao dosta pažnje i u regionu, probudilo je interes i nadležnih u inspekcijama u BiH. Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), nije krio oduševljenje “Avazovim” projektom. Osvrnuvši se na zabrinjavajuće rezultate, Ajdinović je kazao da nalazi koje smo dobili nisu iznenađujući, jer BiH, kako kaže, ima nesređeno tržište.

– Naša je nadležnost kontrola i sigurnost hrane u prekograničnom prometu. Sve što se odnosi na unutrašnji promet i kontrole, u nadležnosti je kantona i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove. Nažalost, kapaciteti i njihovi i naši nisu dovoljni da bi ova oblast bila uređena. Uprkos ograničenostima, FUZIP svaki mjesec od 500 do 600 uzoraka iz prekograničnog prometa da na laboratorijsko ispitivanje – navodi Ajdinović i otkriva da trenutno imaju jednog inspektora za hranu, a nijednog sanitarnog!

Zdravlje građana

Ukazao je i na potrebu da budu ispitana sva ovlaštenja koja su resorna ministarstva dala laboratorijima. Kazao je da je na sjednici Vlade FBiH prošlog mjeseca donesen set zaključaka koji se direktno odnose na sigurnost hrane i na rad svih laboratorija u sistemu kontrole hrane.

Faksimil rezultata analize jaja

– Privatnim kućama data su ovlaštenja da vrše nadzore. Ne samo tim nego svim laboratorijima, kada se dese ovakve situacije, treba postaviti pitanje zašto su analize koje smo tražili bile dobre, jer mi na osnovu tih rezultata dajemo certifikat o puštanju proizvoda u promet – ističe Ajdinović.

Otkriva i da zbog čestih kontrola svakodnevno dobiva poruke i prijeteća pisma poslodavaca i udruženja špeditera, koji su se žalili da inspektori FUZIP-a uzimaju veliki broj uzoraka.

Da su naše analize bile tačne i neophodne kako bi bilo zaštićeno zdravlje građana, potvrđuje i Gordana Bulić, predsjednica Udruženje građana „Klub potrošača“ TK Tuzla, navodeći da su zaprimili brojne žalbe od potrošača da su u trgovinama ponajviše kupili pokvarenu hranu.

– Potrošači su nam se žalili na pokvareno faširano meso, ćevape, pljeskavice. Kupovali su i pokvareno mlijeko i proizvode od mlijeka. Puno je pritužbi i na neke vrste konzervi koje se proizvode ovdje kod nas. Naš je stav da, što se tiče hrane, nikad mjera opreza ne može biti dovoljno. I to “Avazovo” istraživanje pokazalo je da je hrana kvarljiva te da postoji propust kada su u pitanju uvjeti skladištenja i čuvanja hrane. Ako se roba nepropisno skladišti i ako nisu rashladni sistemi odgovarajući, dovodi do toga da nam na policama prodaju pokvarene proizvode – kaže Bulić.

Analize na fakturu

Stava je da odgovornost za ovakvo stanje trebaju snositi nadležni na najvišem nivou, pojašnjavajući da se uvjerila da su inspekcijama ruke vezane zbog ograničenog budžeta.

– Mi smo se inspektorima žalili nekoliko puta, ali nam je direktor rekao da te analize moraju platiti te da, ako se pokaže da je uzorak uredu, on je potrošio sredstva koja je ostavio za hitne slučajeve. Kazao je da, kada dobije budžet, tačno zna koliko analiza može uraditi za godinu dana. Jednostavno, kaže, ne može se dovesti u situaciju da potroši pare i sljedeća dva mjeseca lomi prste i hvata se za glavu – šta ako se nešto vanredno desi. Osim toga, zavod im te analize radi na fakturu – ističe Bulić.

Jaja skladištena na paklenoj temperaturi
Bulić tvrdi da je bila šokirana kada je imala priliku posjetiti skladište hrane jednog velikog trgovačkog centra.

– Dočekala me sasvim druga slika u odnosu na blještavilo u marketu. Na velikoj hrpi bila su poslagana jaja, van rashladnog sistema. Nasmijala sam se i pitala hoće li se tu pilići početi leći, jer je u skladištu bilo toliko ugrijano. E, tamo bi inspekcija trebala ući, to je mjesto početka kvarenja hrane – kaže Bulć.

Zastarjeli zakoni
Ajdinović navodi da su građani dodatno nezaštićeni zato što su zakoni kojima se uređuje oblast sigurnosti hrane zastarjeli!

– Očekujem da s državnog nivoa ove stvari, zbog zdravlja građana koje je ugroženo, budu riješene. BiH je, naime, otpočela s uspostavljanjem standarda prema svjetskim i evropskim normama kada je u pitanju sigurnost hrane, ali to još nije na zadovoljavajućem nivou – ističe Ajdinović.

Sutra reakcije građana i upozorenja ljekara
U sutrašnjem izdanju „Dnevnog avaza“ nastavljamo temu s domaćim potrošačima i građanima. Donosimo priču o tome kome se žaliti što kupuju pokvarenu hranu, šta su sve kupili, koje su proizvode bili primorani baciti. Objavit ćemo i priču ljudi koji su od pokvarenih jaja dobili salmonelu, ali i upozorenja ljekara na opasne posljedice zbog unošenja nekvalitetne hrane.

Zašto se hrana ne može testirati u Sarajevu
Kvalitet hrane u našem istraživanju najprije smo pokušali testirati u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. No, nismo uspjeli, jer njima, kako je navedeno u odgovoru koji smo dobili, Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH ne dozvoljavaju da udovolje našem zahtjevu.

Autor: A. NUHANOVIĆ