Šta znamo o vodi: Koliko vode na moju kilazu treba da pijem ?

Ako mislite nešto grickati, zapamtite da se u 75 posto slučajeva organizam traži vodu a ne hranu. Svaki put kad mislite da ste gladni, uzmite čašu vode.Ako ste nakon 20 minuta nervozni znači da ste ipak gladni, pa uzmite nešto od preporučene hrane, jogurt …

Skoro svako je svjestan činjenice da je voda glavna komponenta koja nam može pomoći da imamo optimalno zdravlje, ali i da dotjeramo liniju.

 

Kada je riječ o pijenju vode, greška koju prave mnogobrojne žene je ta što one imaju neku svoju teoriju da se voda može zamijeniti bilo kojim drugim bezalkoholnim pićem.

 

Neki čak i ne piju vodu ili je piju u veoma malim količinama (te količine nisu dovoljne organizmu za obavljanje njegovih vitalnih funkcija)…

Koliko vode trebate unositi dnevno?

To, prije svega, zavisi od vaše tjelesne težine. U nastavku pogledajte tabelu koja prikazuje koliko vode dnevno trebate piti…

 

tabela

Unosite u svoje tijelo 2l vode na dan i odmah ćete osjetiti razliku: sjajna koža, gubitak težine, manje celulita, bolji imunitet i ogromne količine energije! Voda je bazični element i najvažnija za održavanje zdravlja i može revolucionarno promijeniti naše živote. Trebamo vodu svakodnevno da bi preživjeli, ali zanemarujemo da naše tijelo vapi za mnogo većim količinama vode koje su potrebne za naše zdravlje.

Tijelo ima 75 posto vode ali ako nivo padne za samo 2 posto postajemo dehidrirani, metabolizam se usporava i funkcionira manje učinkovito .

Stručnjaci preporučuju najmanje dvije litre vode na dan. Potrebna su vam dva do tri dana da se naviknete uzimati dovoljnu količinu vode. Za najbolji učinak, trebate se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila:

Uzmite najmanje dvije litre vode na dan.

Ne preporučuje se previše i mineralne vode.

Najidealnije je uzimati jednu čašu vode na sat .

Za vrijeme i nakon vježbanja povećajte unos vode, – kafu, čaj, alkohol i voćne sokove ne ubrajamo u vodu.

Čim ustanete, popijte čašu vode, da rehidrirate organizam nakon spavanja. Uzmite čašu vode prije ručka i večere, da smanjite apetit. Pobrinite se da uzmete jednu i pol litru vode prije 18 sati.

Program detoksikacije organizma vodom kroz 18 dana
Određena hrana sadrži i do 50 posto vode, a neka čak i do 95 posto. Unos te hrane osigurava hranjivost i hidrataciju, no unatoč tome morate piti dvije litre vode na dan.

Posebno izbjegavajte diuretike, jer oni crpe vodu iz organizma van. To uključuje alkohol, napitke s kofeinom, col u, kavu i čaj. Vježbanje je važno jer ubrzava detoksikaciju – ali pri tom popijte dodatnu litru vode najmanje.

Dok spavamo, gubimo vodu znojenjem i putem normalnih metaboličkih procesa, zato započnite dan s velikom čašom vode, i doručkujte hranu koja sadrži veliki postotak vode. Jogurt i voće su izvrsni.

Ne uzimajte odredene trave, primjerice trave ili čajeve od smreke, maslačka i koprive, je oni potiču lučenje vode iz organizma. Izbjegavajte začine jer oni povećavaju tjelesnu temperaturu pri čemu je potrebno uzimati veće količine vode od normalno preporučene.

Tijekom vremena detoksikacije možete jesti riblje ulje, ulja, jogurte, krumpire, grašak, povrće, voće rižu i salate.

Svaki od tih 18 dana morate uzimati najmanje dvije litre vode na dan, najmanje 3 glavna obroka ili 5 manjih. morate jesti najmanje 5 voćki, 5 porcija ribe, grašak, porciju riže, ulja ili komad sira na dan. Možete jesti koliko hoćete dopuštene hrane, ali to je minimalno što morate koristiti.

Sirevi i ulja nemaju uvijek 50 posto vode, ali je ih potrebno unositi da bi izbalansirali prehranu. Stručnjaci preporučavaju radije ovčje nego goveđe proizvode jer ih organizam lakše probavlja.

Glavni obrok jedite tokom dana i ne kasno navečer. Bolje je jesti 4 -5 manjih nego velike količine hrane u 2 do 3 obroka što može uzrokovati pad količine šećera u krvi.

Ako mislite nešto grickati, zapamtite da se u 75 posto slučajeva organizam traži vodu a ne hranu. Svaki put kad mislite da ste gladni, uzmite čašu vode.Ako ste nakon 20 minuta nervozni znači da ste ipak gladni, pa uzmite nešto od preporučene hrane, jogurt …

Program detoksikacije organizma vodom nije dijeta već pomaže da očistite organizam od štetnih tvari.

Zanimljivosti o vodi
U 75 posto slučajevi kad smo gladni, zapravo smo žedni. Naš mozak sadži 75 posto vode. Krv sadrži 95 posto vode. Kosti 22 posto, mišići 75 posto vode. Dehidracija može uzrokovati glavobolju ili vrtoglavicu.

U vrućim ljetnim danima, znojenjem organizam gubi 16 čaša vode dnevno.

Organizam gubi istu količinu vode dok spavamo kao i kad smo budni .Dehidracija može usporiti metabolizam za 3 posto. Dva posto dehidracije orga-nizma može usporiti pamćenje

Kakav učinak voda ima na organizam
Uzimanjem vode povećava se učinkovitost svih organa u tijelu. Jetra, pluća, koža, bubrezi, probavni organi koriste vodu da bi se pročistili. Nedovoljne količine vode usporavaju organizam i zbog toga možete patiti od zatvorenosti, sive kože, infekcija i natečenih žlijezda.

Dehidracija zdravlje, prehrana
Dehidracija, dan za danom, može uzrokovati, lošu cirkulaciju, visoki krvni tlak, glavobolje, vrtoglavice, suhu kožu, urinarne infek:ije, spori metabolizam, smanjen imunitet, stres, celulit .

Jetra – čiste organizam od štetnih tvari, primjerice alkohola i aditiva. Preopterećena jetra vodi u letargiju i u ektremnim slučajevima žuticu.

Bubrezi – reguliraju količinu natrija i kalija. Preopterećenje dovodi do umora organizma, infekcija, te kamenca u ekstremnim slučajevima.

Crijeva – vrše apsorpciju hranjivih i eliminaciju otpadnih tvari. Od ulaska vode do eliminacije potrebno je 8 sati, a pri dehidraciji i do 24 sata.

Limfa – apsorbira mrtve stanice te bjelančevine vodi do limfnih čvorova, koji se nalaze po našem tijelu. Dehidracijom se usporava eliminacija tvari putem limfe.

Koža – filtrira soli, kiseline. Ona je odličan pokazatelj unutrašnjeg stanja organizma. Točkasta i blijeda koža može biti prvi znak da se nismo brinuli za sebe.

Zaključak
Najmanji korak koji možete učiniti za vaše je povećeti unos vode.

TERAPIJA
Terapija kserostomije kao posljedice SS ne može biti etiološka Kada postoji odgovor žlijezda na stimulaciju, pacijentima se preporučuje da jedu hranu koja traži energično žvakanje, povećanje broja dnevnih obroka, ali naravno ne i ukupne kalorijske vrijednosti hrane, dok su izmedu obroka vrlo učinkovite gume za žvakanje (bez šećera, dakako)

Hemijska stimulacija, primjerice bombonima koji sadrže limunsku kise-linu, također može biti korisna, no kod pacijenata koji imaju svoje zube i potencijalno opasna. Naime, ako se često koriste ili ako se dulje vremena drže samo na jednom mjestu u ustima, što se obično i radi, mogu oštetiti caklinu i dovesti do osjetljivosti zubi na kemijske i termićke promjene.

Noviji komercijalni preparati u obliku spreja (ProFlow, Optimist) koji sadrže 2,S%-tnu limunsku kiseJinu zasićeni su kalcijevlm fosfatom i prema ispitivanjima in vitro ne izazivaju deminera1izaciju cakline.

Sistemna primjena pilokarpin-hidroklorida pokazala se vrlo uspješnom u poticanju salivacije kod pacijenata zračenih zbog tumora glave i vrata Njegova učinkovitost kod pacijenata sa SS još se ispituje i u indiciranim slučajevima zasigurno će predstavljati vrijedan dodatak terapiji.

Ako nema odgovora na stimulaciju, preostaje samo supstitucijska terapija. Svim se pacijentima preporučuje da piju puno tekućine i stalno nose sa sobom bočice s vodom, a ovlaživači zraka, posebno U zimsko vrijeme kada se zna i pretjerati sa zagrijavanjem prostorija, mogu biti od velike konsti.

Slina
Na tržištu postoje različiti umjetni supstituti sline koji više ili manje zamjenjuju prirodnu (Glandosane, Saliva-Orthana, Oral Balance, Aldiamed Mundgel). Nažalost, još nijedan to ne može učiniti u potpunosti. Dapače, neki od njih, a treba znati da nipošto nisu jeftin i, nisu pokazali ništa veću učinkovitost u odnosu na placebo!

Zbog sklonosti karijesu, kandidijazi i ostalim komplikacijama vezanim uz smanjeno lučenje sline ovi pacijenti traže posebnu brigu i razumijevanje svog stomatologa. Suhoča usta nipošto nije “ništa posebno” i lako rješiv problem. Slina nije voda, ali možemo slobodno reći da za usnu šupljinu ona ima značenje koje voda ima za život.

Podijeli objavu
Prethodni članakLegendarni fićo
Sljedeći članakHrana kao lijek