Image default
Arhiva

Šta treba uraditi u vrtu prije zime?

Ovih dana kiša češće pada ali to što je hladnije ne znači da trebate okrenuti leđa svom vrtu i pustiti ga na milost i nemilost nadolazećoj zimi. Ako malo više posvetite vremena svom vrtu ove jeseni možete očekivati da će vaš vrt biti još ljepši sljedeće sezone i da će Vam biti veoma zahvalan.

Za portal PRAVI SAVJETI.info piše: Munib Prošić dipl.ong.agr.

Uradite prihranjivanje vašeg vrta organskim đubrivima!

Jesen je doba godine kada organsko gnojivo ili kompost trebate razbacati po bacati po vrtu i svojim cvjetnim gredicama. Organsko gnojivo će obogatiti zemlju, poboljšati teksturu i drenažu.

Ako nemate svoje đubrivo, kupite ga u trgovinama. Napominjemo da organska đubriva možete kupiti u peletiranom obliku u vrećama od 10 ili 25 kilograma, s kojim je lakše raditi!

Očistite vrt od polomljenjih ostataka

Očistite sve polomljene,uvehle i bolesne biljke. Uklanjanje suhih i oboljelih izdanaka je izuzetno važno, na ovaj način se sprječava širenje bolesti i pojavana nametnika. Napominjemo da sve ove ostatke zapalite zbog širenja bolesti.

Uradite malčiranje vrta

Malčiranjem ili pokrivanjem zemlje u vrtu sačuvat ćete biljke od mogućeg mraza i pomoći im da prezime neoštećene. Umjesto uobičajena 3 cm prostirke ili malča oko biljaka stavite 5 cm. Napominjemo da malč i organaska đubriva obavezno odmaknete od stabla kako biste spriječili oštećenja, pojavu bolesti i parazita.

Nabavite kvalitetan sadni materijal lukovica i slično

Sada je pravo vrijeme da naručite lukovice tulipana ili narcisa koje ste vidjeli kod komšije. Ne zaboravite da se lukovice sade u kasnu jesen!

Naučite dijeljenjem korijena praviti nove bilje

Jesen je vrijeme kada trebate iskopati svoje višegodišnje biljke i podijeliti ih na nekoliko manjih dijelova koje će sljedeće godine biti zasebne biljke. Ovaj posao se može uraditi i u proljeće ali ako to uradite u jesen omogućavate biljci da do proljeća uspostavi novi korijenov sistem.

Zaradi sevap i pripremi hrane za ptice 

Ako već nemate hranilice za ptice, ostavite hranu na nekim skrivenim lokacijama. Pomozite pticama da prezime a one će vas u proljeće nagraditi svojom pjesmom.

Obavezno pripremite i prihranite travnjak

Ako želite zelen i bogat travnjak u proljeće nikako nemojte zaboraviti da ga u jesen prihranite. Prihranjivanje možete uraditi pomoću pripremljenih đubriva koja su specijalne formulacije za travnjake.

Ako imate sistem za navodnjavanje, pripremite ga

Ispraznite sva crijeva. Oko prskalica postavite kape od stiropora koje će ih zaštititi od niskih temperatura. Takođe, zaštitite debelim slojem stiropora šaht kako biste spriječili zamrzavanje vodovodnih instalacija.

Sadite što više voća ali i nekog cvijeća u jesen

Jesen je pravi termin za sadnju sadnica ukrasnog drveća ali i voća. Takve sadnice imaju veći postotak primanja. Dolazak kišnih dana nije razlog da vaše saskije i cvjetne gredice budu prazne. Hrizanteme, kale i pansije cvjetaju do prvih mrazeva pa zašto to ne iskoristiti.

Related posts

Ministarstvo još jednom potvrđuje validnost diploma IUNP-a

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Radarske kontrole

SAVJETNICI

Leave a Comment