Image default
ArhivaZdravlje

Šta su masti, dobre masti, omega 3 masti?

U današnjem vremenu se masti označavaju kao jako nezdrav sastav naše prehrane. Tu činjenicu podupiru i mnogobrojna savremena istraživanja o negativnom učinku masti na ljudsko tijelo.

Za portal pravisavjeti piše: Irma Muhić MA

Kada o takvim problemima govorimo, imamo u mislima najčešče bolesti krvo-žilnog sistema, diabetes, pretilost, visok krvni tlak i slično. Kod takvih bolesti treba čim prije smanjiti unos tako imenovanih zasićenih kiselina, koje sastavljaju masti. Takve kiseline (laurinska, palmitinska, stearinska, miristinska) uzrokuju začepljenje žila u tijelu i dižu nivo holesterola u krvi.

Takve kiseline se najčešče nalaze u hrani životinjskog porijekla (meso, loj, mlijeko, mliječni proizvodi, paštete…). Za unos masti općenito se preporučuje od 15 % pa do najviše  30 % sviju obroka na dan.  Zasićene kiseline se preporučuju do najviše 10 % dnevnog unosa.

Dobra ulja    

Kod svega toga spominjanja „zločestih“ masti, pa često zaboravimo, da sva ulja i masti i nisu tako loša za naše zdravlje. Baš suprotno! Takva su razna ulja, koja se sastoje od jednostruko nezasićenih kiselina (oleinska, palmitooleinska) i zapravo snižavaju nivo holesterola.

Takva ulja su maslinovo ulje, palmino ulje, ulje repice. Višestruko nezasićene kiseline su još bitnije, zato što neke od njih tijelo ne može samo proizvesti, a nužno su potrebne. Tako da jedini izvor tih kiselina, je unos preko hrane. Neke od njih grade i razvijaju mozak, živčani sistem, očnu mrežnicu, nivo nekih tkivnih hormona i mnogobrojne druge funcije. Takve kiseline možemo naći u suncokretovom, lanenom, sojinom ulju i drugima. Potreban unos je do 10 % dnevnoga unosa hrane

Jako bitne su ribe i riblje ulje u prehrani. U našoj, kontinentalnoj klimi, se jako često zaboravlja na važnost ove namirnice, sa kojima možemo sa jednim obrokom ribe, omogućiti tijelu više nezasićenih kiselina, kao što su omega 3 nezasićene kiseline, koje imaju jako ugodan učinak na tijelo ( snižuje krvni tlak, aritmijo, spriječavaju pojav alergija, spriječava infarkt). Za sad su istraživanja pokazala pozitivan uticaj omega 3 kiselina na duševne bolesti (depresija, shizofrenija). Omega 3 kiseline su bitne za trudnice i preporučuje se 250 mg omega 3 kiselina na dan.

Istraživanja su pokazala, da je moguće sa povećanjem dnevnoga unosa omega 3 kiselina za 5 %, moguće smanjiti vjerovatnost za infarkt za 10 %.  Zašto uskoro ne odemo u trgovinu, po jednu flašu kvalitetnog ulja i ne napravimo slasne salate i slično? Kada sebi kupimo ulje, trebamo ga čuvati u tamnom i hladnom prostoru i pripaziti da nam nije na zraku.

Za portal pravisavjeti piše: Irma Muhić MA

Related posts

S obzirom na vaše godine koristite ove vježbe

Beekeeping School of Sarajevo 2017

Hrvati više ne priznaju diplome iz BiH? Samo 1 bh. univerzitet ispunjava kriterije…

Leave a Comment