Image default
Arhiva

Šta s malinom nakon udara grada?

Redakcija portala www.pravisavjeti.info zaprimila je pitanje čitatelja koje glasi: ”Šta raditi s malinama nakon nevremena i grada?”

Nažalost, u nedjelju veče nas je iznenadila nagla promjena vremena praćena jakim pljuskovima i gradom (tučom, ledom).

Piše: Munib Prošić dipl. ing. agr.

Malinari BiH su inače  u velikim problemima, smanjena je otkupna cijena malina gotovo kod svih otkupljivača, tako da im grad nimalo nije dobro došao.

Poljoprivreda je takva, danas imaš, a sutra već možeš da ostaneš bez ičeg. Bez obzira o kojoj malini da se radi,štete su nanesene, kod nekih manje kod nekih veće. Malo je malinara koji imaju protivgradnu zaštitu koja je mogla itekako pomoći u nastaloj situaciji.

Preporuka:

Dragi malinari, preporučujem vam da obiđete svoje malinjake, od sadnice do sadnice. Izbacite oštećene biljke i odlomljenje dijelove biljaka, lišće i sve što je već na podu jer je to potencijalni izvor zaraze. Zapalite sve što izbacite izvan malinjaka.

Kod dvogodišnjih malina došlo je do oštećenja jednogodišnjih izdanaka koji naredne godine treba da daju plod.

Što se tiče jednogodišnjih malina, kao što je Polka, koja je još u rodu, ako ste u situaciji da na biljci vidite polomljenje grančice sa plodovima koje još vise i nisu se počele sušiti, ostavite ih na biljci.

Takvi dijelovi bi trebali i dalje dobijati hranu i plodovi bi trebali da ostanu tu dok ne dozriju. Tek onda nakon branja izbacujte oštećene dijelove biljaka.

Ovo govorim zbog trenutne situacije kako biste “izvukli” svaki kilogram malina, i ”svaku marku”.

Uglavnom, maline zahvaćene ovom nepogodom bi trebalo tretirati nekim od biostimulatora. Na tržištu je velik broj ovih preparata, poznatijih i manje poznatih, ali bitno je uzmete jedan i tretirate prema navedenim količinama u upustvu za folijarni tretman u stresnim situacijama.

Uz biostimulatore dodajte i neki od kristalona kojih također ima više u ponudi na tržištu BiH. Koristite kristalone 18-18-18 ili 20-20-20 u količini 40 grana na 10 litara vode.

Nebi bilo viška ni dodati neki od fungicida dozvoljenih u ovo doba za vašu malinu.

Nadam se da će Kantoni i Država imati razumijevanja prema nastaloj situaciji i nadoknaditi i pomoći poljoprivrednike BiH.

O ovom pitanju govorim općenito, zbog toga posavjetujte se sa svojim agronomima na terenu šta uraditi u vašem konkretnom slučaju?

Zovite vaše agronome, pregledajte malinjake i postupite kako mislite da je najbolje u nastaloj situaciji, samo nemojte biti od onih koji podignu ruke od svojih teško stečenih malinjaka i prepustite ih same sebi, odnosno da propadnu.

Koliko možete spasiti, spasite!

Još uvijek isčekujemo informacije sa terena cijele BiH i procjene nastalih šteta. Nadamo se da će biti bolje u ostatku godine.

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl. ing. agr.

Related posts

Posle suše dolaze i poskupljenja

OBAVJEŠTENJE ZA SVE PČELARE ČLANOVE SUPKS KOJI SU TOKOM ZIME 2016/2017 PRETRPJELI VELIKE , MASOVNE GUBITKE PčELINJIH ZAJEDNICA

Mr. Evelin Genjac: REZIDBA I UZGOJ LJEŠNJAKA

Leave a Comment