Image default
Arhiva

Šta raditi u pčelinjaku u februaru?

Pčele su u zimskom klubetu sa dosta legla. Kada god se ukazivalo toplije vreme one su izlazile, posjećivale cvjetnice, unosile polen . Unutar košnice postaju aktivnije, otvaraju medne poklopce po sredini gnjezda , razmještaju med, oslobađaju ćelije, poliraju ih i pripremaju matici za polaganje jaja, sve se to događalo u januaru.

Piše: Slobodan Jevtić

Svi oni koji su svoje košnice pripremili za zimu sa dosta proteinsko energetske hrane neće imati nikakvih problema u vezi izimljavanja, a ko je imao malo hrane morao je da dodaje, ramove sa medom preko satonoša ili čarapu sa kristalisanim medom i zadnja solucija „pogače“. Podnjače su nam bile otvorene u januaru, sada u februaru podnjače treba zatvoriti i dodatno utopliti, razlog tome je veća površina legla. Pčelari nemate bojazni u vezi prezimljavanja pčela, samo im treba dodati hrane ako nema dovoljno. U februaru imaćemo po dva- tri rama sa leglom različitog uzrasta , čak se događa da počinju i mlade da izlaze.. To sve opet zavisi od spoljne temperature, jačine zajednice, starosti matice, količini meda, polena. Mnogo uslova moraju biti ispunjeno, da bi zajednica mogla da krene na vreme da funkcioniše.

U tom periodu matica polaže dnevno jajašca u zavisnosti od temperature, količini hrane i kako će nastavljeno biti cvjetanje polarica. Takvo leglo iziskuje održavanje konstantne temperature od 35 stepeni, što dodatno iscrpljuje pčele i čini ih nedovoljno sposobnim za njegovanje legla tokom proljeća. Pčelinje klube pri niskim temperaturama pomjera se na gore i tada koristi mednu kapu iznad legla. Ali čim je lijep dan pčele počinju prebacivanje meda sa bočnih ramova i lageruju iznad legla, tako da uvijek održavaju kontrolu visine medne kape, jer pčele neće nikada napustiti svoje leglo i premjestiti se na med po cijni da uginu.

Utrošak meda povećava se i u toku mejseca iznosi 2,5 do 3 kg prosječno za pčelinje društvo. Usljed povećane potrošnje hrane, naročito polena, pčele koriste i najkratkotrajnije otopljavanje u nekim djelovima dana, uglavnom oko podneva, za oblijetanje i pražnjenje debelog crijeva, najradije izlaze kroz otvor gornjeg leta na čišćenje i to na +8° S/C.

Istovremeno one čiste košnicu, prenose svježi nektar, polen i vodu. Inače se smatra da ako je pčelinje društvo kvalitetno zazimljeno, sa dosta kvalitetne hrane i sa oko 15.000- 20.000 pčela, ne treba ga dirati sve do početka voćne paše.

U februaru treba očistiti podnjače košnica, ako je podnjača čista, to je znak da pčelinje društvo dobro zimuje i da se nalazi u dobrom stanju. Treba izvršiti kontrolu leta, jer se može desiti da mrtve pčele zatvore leto. Pčelar treba često da obilazi pčelinjak, naročito kada je vrijeme sunčano.

Na osnovu obletanja pčela, vlage i osluškivanja pčelinjih društava on donosi zaključak o njihovom stanju. Tople sate (10-12°) on koristi da obavi prvi proljetni pregled, da na brzinu pogleda gnjezda i otkrije uzroke eventualnih nedaća. Prema mogućnostima, pčelar odmah treba da pruži pomoć najugroženijim društvima. I zaista, svaka podnjača nam priča o stanju u pčelinjem društvu. Po količini uginulih pčela na podnjači znamo kako je društvo zimovalo.

Ako ih je puno, to nam kazuje da je društvo imalo nepovoljne uslove zimovanja. Položaj uginulih pčela nam kazuje i o položaju klubeta u košnici, a količina i raspored otpalih mrvica voska, koje potiču od otklopljenih poklopaca sa saća govori nam o količini potrošene hrane i kretanju klubeta u košnici. Poletaljke i pod uprljan pčelinjim izmetom upozorava nas na moguću nozemozu. Na podu otkrivamo i eventualno prisustvo krečnog legla.

Voda na podnjači i pojava pljesni ukazuju o nedovoljnoj i nepravilnoj ventilaciji. Po ponašanju pčela, a posebno po intenzitetu brujanja, cijenimo ima li matice u društvu ili ne. Ako je podnjača čista, sa vrlo malo ili nimalo mrtvih pčela, to nam kazuje da se radi o snažnoj i zdravoj pčelinjoj zajednici sa izraženim higijenskim ponašanjem.
            Kao što se vidi iz navedenog, podnjača je knjiga za čitanje.

Ukoliko se sumnja na neko oboljenje, uginule pčele treba skupiti (oko 100 komada) u papirne kesice (nikako ne u plastične), kesice numerisati prema košnicama i iste odnijeti u Veterinarski institut.
Ovo se sve može videti isto i na žičanim podnjačama, poklopce medne na limu podnjače, a pčele ispod gledajući kroz sito ili podizanjem tijela. Pri pregledu, ako se ustanovilo da je pčela izbila na vrh medne kape, možemo dodati preko satonoša ram sa medom zatvorenim ili pogaču. Ovo se radi kad temperatura pređe preko 14° C, a još je bolje ako je preko 17° C. Tad se izvrši i prvi proletnji pregled legla i snage društva, a tu je prilika i da se uverimo koliko nam je bilo precizno „čitanje podnjače“.

Broj posednutih ulica govori nam o snazi društva, kompaktnost i količina legla o kvalitetu matice, a ako su pčele na satonošama to nam kazuje da su potrošeni vijenci meda iznad legla i da smo blagovremeno dodali potrebnu hranu. Pri obavljanju ovih radnji, košnicu treba što kraće držati otvorenu da ne izazovemo prehladu legla, što može znatno usporiti razvoj. Tada pri pregledu već konstantujemo šta ćemo spojiti i koje i koliko zajednica nam je ostalo bez matice. Posle svih obavljenih poslova mirni dočekujemo mart.
Predlažemo: U zavisnosti od broja košnica stavite kukuruzno brašno u neku posudu 1-2 kg, pčele će isto posjećivati i odnositi, vi pratite na leta kada vidite da neka ne unosi , to je znak da nema matice i da prvo njih treba sanirati.
Obratite pažnju na svoj pčelinjak mnogo sitnica stvaraju veliki problem, mi smo tu da to sprečimo.

Related posts

Prepoznaj i pobijedi depresiju

SAVJETNICI

Informacije za zapošljavanje u Europskoj Uniji

SAVJETNICI

GRČKA-BIH: TV kanali koji prenose utakmicu

SAVJETNICI

Leave a Comment