Image default
Arhiva

Šta morate znati ako nosite naočale ili leće

Ljudi koji imaju dioptriju svoj problem mogu riješiti naočalama, lećama ili laserskom korekcijom vida. Sve ove metode imaju prednosti i mane, a na samom je čovjeku da prema svojim potrebama u dogovoru s oftalmologom odluči koja je metoda za njega optimalna.

1. Bez obzira na minus ili plus dioptriju, i naočale i kontaktne leće omogućuju precizan vid. I dok s naočalama imate besprijekoran vid u pogledu ravno, problemi se javljaju periferno zbog iskrivljenja slike i ograničenosti vidnoga polja okvirima naočala.
Prirodniji vid možete dobiti s kontaktnim lećama, obzirom da oči možete pomicati u svakom smjeru bez da vam nešto ometa vid.

2. Ako s naočalama pravilno ne rukujete, naočale se mogu slomiti, savinuti, raširiti, stakla se mogu izgrebati. Tu je naravno i neprestano mijenjanje dioptrijskih i sunčanih naočala te nikako ne valja zaboraviti osobe koje imaju dvoje dioptrijske naočale.
Što se nošenja kontaktnih leća tiče, ako pravilno ne rukujete s lećama i ne pridržavate se higijenskih propisa, posljedice mogu biti puno teže od oštećenih leća – vrebaju vas potencijalne infekcije, upale ili pojedini oblici konjuktivitisa.

3. Laserska korekcija vida je zahvat kojim se pomoću lasera trajno i uspješno korigira kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Istim zahvatom mogu se korigirati i greške višeg reda, međutim za takve korekcije potrebni su laseri zadnje generacije. Uspješno se korigira kako dioptrija, astigmatizam tako npr. i razlivene slike, haloi, smetnje pri noćnoj vožnji itd. Kod većih dioptrija moguć je povrat dioptrije, do nekih 5% dioptrije.
To se rješava dokorekcijom, naravno besplatno, jer se smatra dijelom čitavog zahvata, a pacijent je uvijek unaprijed upoznat s takvom mogućnošću. Zahvat je potpuno bezbolan i traje oko 10-ak minuta. U svijetu se preko 200 milijuna osoba podvrgnulo laserskom skidanju dioptrije.

4. Laserska korekcija vida u prvi se tren može činiti kao veliki odbitak od vašeg kućnog budžeta. Laserska korekcija vida isplatit će se sama, a vi više nećete imati gnjavaže s naočalama, lećama, otopinama, stavljanjem i skidanjem leća i dioptrijom.

5. Laserima koje NASA odobrava za korekciju vida astronautima (IntraLase + CustomVue tehnologija) na ovim područjima raspolaže samo Optical Express – vodeći centar za lasersku korekciju vida u Europi. Uvođenjem te tehnologije na hrvatsko tržište Optical Express postavio je visoke standardne u laserskoj korekciji vida, stoga ne čudi što su sada otišli i korak dalje – jedini u regiji predstavili su revolucionarnu iDesign tehnologiju kojom se mjerenje dioptrije vrši na 5 puta više točaka od dosadašnje klasične wavefront tehnologije. Ovom tehnologijom može se ne samo korigirati vid preciznije, od naočala ili leća ili standardnih metoda laserske korekcije vida, već je moguće korigirati puno kompleksnije i više dioptrije nego ikada prije.

Čak i kod onih pacijenata koji do sada nisu bili kandidati za zahvat. Svi oftalmolozi Optical Expressa specijalisti su u području refrakcijske kirurgije i zajedno su obavili više od 2.000.000 operacija. Nadalje, svake ih godine provjerava Međunarodni savjetodavni odbor za medicinu (International Medical Advisory Bord, IMAB) u čijem je članstvu nekoliko vodećih svjetskih kirurga, stručnjaka za refraktivnu kirurgiju, među njima i Steve Schallhorn, bivši ravnatelj Oftalmologije Američke mornarice.

 

Je li laserska korekcija vida trajno rješenje – jedno je od najčešćih postavljanih pitanja vezanih za lasersko skidanje dioptrije. Rezultati laserskih zahvata su u potpunosti trajni.

 

Related posts

Vremenski bilten

Ubrzati izmjene zakona o doprinosima i o porezu na dohodak

Vremenska prognoza: Kakvo nas vrijeme očekuje

Leave a Comment