Image default
Arhiva

Šta kad se pojave uši kod djece

Ako ste čuli da su se pojavile uši u vrtiću ili školi, potrebno je biti na oprezu jer ni šišanje neće pomoći da se iskorijene. Postoji nekoliko metoda koje će pomoći kad su u pitanju uši kod djece, a važno je reagirati na vrijeme.

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Dr. OZ

Možete se odlučiti za prirodno liječenje ili kemijska sredstva, a što god odabrali važno je provjeriti vlasi i drugih članova obitelji kako bi utvrdili jesu li prešle s djeteta na nekog drugog.

Najbolji način borbe protiv ušiju je češljanje mokre kose. Radi se o provjerenoj metodi koja će dati još bolje rezultate ako kosu prije toga namažete balzamom.

Uklanjanje ušiju s glave je proces koji traje duže vrijeme, kao i iščešljavanje. Za svako češljanje bi trebalo izdvojiti barem 30 minuta te češljati kosu svaka četiri dana sljedeća dva tjedna i tako sve dok pronalazite žive nametnike i nakon tri uzastopna češljanja. Važno je osigurati se da ste ih na kraju uspjeli pobijediti.

Najbolji su metalni češljevi koji se mogu kupiti u bilo kojoj ljekarni, ali i u bolje opremljenim dućanima.

Uši kod djece su problem koji se može riješiti, ali uz dovoljan trud i pravovremenu reakciju. Ukoliko ste primijetili da je vaše dijete dobilo nametnike u kosi, potrebno ga je zabaviti da bude mirno i da vi možete bez poteškoća provjeriti kakvo je stanje i krenuti s češljanjem. Možete mu pustiti omiljeni film ili crtić.

Nakon što svaki put prijeđete češljem po kosi, obrišite ga papirnatim ručnikom koji odmah treba baciti.

Ove male napasti kojih se ponekad teško riješiti možete prepoznati po boji. Radi se o žućkastobijelim jajašcima ovalnog oblika koji su nalaze na vlasi. Pomalo nalikuju na perut, ali za razliku od nje ne padaju s kose. Za razliku od jajašca odrasle jedinke mogu biti veličine sjemenke sezama, a kad su već tjedan dana stare imaju crvenkasto-smeđu boju.

Kemijsko liječenje treba provesti ako ste tijekom češljanja pronašli žive nametnike, što znači da na kosi nisu bila prisutna samo jaja. Odlučite li se na kemijske proizvode kojih ima u ljekarni, postupak možete ponoviti za sedam dana. Ponovno prijeđite češljem preko kose jer se jajašca mogu zadržati i dva dana nakon tretmana.

Neki će se radije odlučiti za prirodne metode, odnosno za prirodni lijek za uši u kosi. Na popisu metoda koja mogu pomoći nalaze se razna eterična ulja. Tako treba spomenuti ulje čajevca, ulje lavande te bilo koje biljno ulje.

Odlučite li se za prirodnu metodu pomiješajte 15 kapi ulja čajevca, 10 kapi majčine dušice, 5 kapi ružmarinova ulja te 10 kapi ulja lavandina pomiješanih s 2 žlice biljnog ulja. Smjesu utrljate u suhu kosu, omotate kapom za tuširanje i ostavite da djeluje sat vremena. Kasnije isperete kosu. Odaberite postupak s kojim ćete se riješiti problema.

Related posts

Godišnjica obnove Starog mosta: Poruke mira

SAVJETNICI

Sibirska crvenkapica pješačila kilometrima da spasi svoju baku

SAVJETNICI

Najava takmičenja: Učestvuj i osvoji nagrade u iznosu od 550,oo KM

SAVJETNICI

Leave a Comment