Šta je zapravo rezidba voća?

Na adresu našeg portala došlo je pitanje: Šta je zapravo rezidba voća i zašto je moramo raditi?

Na pitanje odgovara: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Rezidba voća je primjenjivana od kako ljudi uzgajaju voće, ali možda tad nisu znali zašto to rade, danas se isto postavlja pitanje šta je to rezidba?
Da li je to samo rezanje grana da ih bude manje ili da dobijemo željeni izgled biljke ili je to možda jedna naučna disciplina, jedna intervencija o kojoj možemo knjige napisati?!

Rezidba voća, orezivanje, “šišanje” sve su to nazivi koji se odnose na jedno, na aktivnosti u pokušaju uspostavljanja ravnoteže između vegetativnog i generativnog potencijala jedne biljke, koji je veoma bitan za dalji razvoj biljke i njen rodni potencijal.

To je pokušaj da uspostavimo ravnotežu u formiranju lišća (voće ne sadimo baš da bi imali što više lišća) i formiranju plodova, što nam je cilj.

Rezibdu vršimo u fazana mirovanja vegetacije biljke, to je period kad je otpao list sa  biljke, kad je prestalo kretanje sokova unutar biljke, kad je ona u fazi mirovanja i veoma je bitno da je redovno praktikujete uz savjete agronoma.

Bitno je da taj dan kad vršimo rezidbu, da imamo prikladan alat, koji je potreno naoštriti, da bude fino vrijeme, da nisu velike hladnoće, da temperature nisu ispod nule.

Razlog je jednostavan.

Ako su temperature ispod nule, može doći do oštećenja biljke na mjestima reza, slabije je zarastanje rana, slabija je upotreba kalemarskih voskova i slično.

Potrebno je napomenuti da su biljke usljed prestanka kretanja biljnih sokova manje elastične i krute, samim tim može doći do lomljenja grana na biljkama, zbog toga je preporučeno rezidbu vršiti u periodu pred kretanje vegetacije, jer tad sokovi počinju svoj put, samim tim biljka dobija na elastičnosti i naravno brže zacjeljuju rane.

Za portal pravisavjeti.info odgovara: Munib Prošić dipl.ing.agr.

NAPOMINJEMO DA PITANJA MOŽETE POSTAVITI NA ADRESU PORTALA

[email protected]

Autorske tekstove dozvoljeno je prenositi na drugim portalima uz obavezno navođenje portala pravisavjeti.info kao izvora i autora teksta!