Image default
Agro kutakNaukaZabavaZanimljivo

Šta je pedološka analiza tla i kako pravilno vršiti uzimanje uzorka?

Analizom zemljišta na parametre kontrole plodnosti, poljoprivredni proizvođači dobijaju PREPORUKU o pravilnom đubrenju za naredne 4 godine u smislu količine đubriva kao i vremena njegove primjene.

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Mediha Talić

Ova mjera dovodi do značajne racionalizacije upotrebe đubriva u odnosu na kod nas zastupljeno đubrenje bez prethodnih analiza zemljišta. Investicija u analizu zemljišta se višestruko isplati jer se adekvatnom primjenom đubriva mogu postići uštede u novcu, povećanje prinosa i veći profit.

Vrijeme uzorkovanja zemljišta je NAKON SKIDANJA USJEVA (ljeto – ukoliko je predusjev ozima strnina ili jesen – poslije jarih usjeva).  Vrijeme uzorkovanja za voćnjak i vinograd je nakon ili prije početka vegetacije, najpoželjnije prije osnovne obrade zemljišta.

Uzorci se u zavisnosti od načina upotrebe poljoprivrednih površina uzimaju na sljedeći način:

  1. Dubina uzimanja uzorka tla sa površina koja su pod pašnjacima i livadama treba da bude u intervalima od 0-10 i 10-30cm.
  2. Dubina uzimanja tla sa oraničnih površina i površina koje predstavljaju vrtove je 0-30cm.
  3. Dubina uzimanja uzorka tla sa voćnjaka i vinograda je sljedeća:
  • Za postojeće zasade voćnjaka i vinograda od 0-30cm uzorci tla se uzimaju obavezno, a iz dubine od 30-60cm na osnovu starosti istog ili općeg stanja navedenog nasada.
  • Za planirane zasade voćnjaka i vinograda obavzeno se uzimaju uzorci tla iz dubine 0-30cm i 30-60cm.
  • Dubina uzimanja uzoraka tla za jagodičasto voće (malina, kupina, jagoda, brusnica, borovnica) je od 0-30cm.

Nakon uzimanja uzorka obavezno je je obilježavanje uzoraka kako ne bi došlo do zamjene dubine uzetih uzoraka.  Alat koji je potreban za uzorkovanje je sonda ili ašov, jedna plastična kofa, PVC kesa, olovka i papir.

I na kraju ono što je važno naglasiti jeste da je važno uzeti što veći broj uzoraka, kako bi se dobio što reprezentativniji uzorak koji se dalje šalje u laboratorij na ispitivanje.

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Mediha Talić

 

Related posts

Pogledajte skrivenu kameru u Cazinu (VIDEO)

Uzgoj čičoke, zašto ne?

Jutro je: Da li ste pomjerili kazaljke na satu?

Leave a Comment