Šta je ljekovito ulje konoplje

Omega 3 kiseline su neophodne za normalnu funkciju organa, pomažu u prevenciji oboljenja srca i krvnih žila, artritisa i depresije, te umanjuju loš kolesterol.

U ovom tekstu nećemo pisati kako da gajite konoplju ili slično. Mi ćemo vam pojasniti koja su to ljekovita svojstva ulja konoplje, kojeg možete kupiti u trgovinama širom BiH.

Zovu ga i zeleni dragulj, zapravo je savršeni izvor esencijalnih nezasićenih masnih kiselina, idealan omjer omega 3 i omega 6, „čuvar srca“, čistač organizma, to su najčešći epiteti koji prate opis ulja od konoplje, sve traženijeg i na našem tržištu zbog svojih iznimno blagotvornih učinaka za ljudsko zdravlje.

Zahvaljujući svom sastavu vrlo je raširena upotreba i u kozmetici za njegu kože.

Zaštitnik srca

Ulje konoplje je jedino biljno ulje koje sadrži idealan omjer omega 3 i omega 6 nezasićenih masnih kiselina. To su esencijalne masne kiseline koje čovjek ne može sam proizvesti i stoga ih je nužno unositi u svakodnevnoj prehrani, a vrlo su bitne za rad krvožilnog sustava, srca i mozga.

Omega 3 kiseline su neophodne za normalnu funkciju organa, pomažu u prevenciji oboljenja srca i krvnih žila, artritisa i depresije, te umanjuju loš kolesterol.

Ulje konoplje pomaže kod reguliranja tjelesne težine, redovitom upotrebom snižava loš kolesterol, ima jaka antioksidacijska svojstva, ujedno i protuupalna svojstva, izbacuje suvišnu vodu iz organizma, regulira probavu i metabolizam masti, čisti i jača arterije, regulira rad jetre i gušterače.

Ulje konoplje također sadrži i tri rijetke nezasićene masne kiseline – GLA, oleinsku i stearidonsku kiselinu, koje ga čine izuzetno hranjivim proizvodom, s mnogim dobrobitima za zdravlje.

Ulje konoplje bogato je i antioksidansima, poput vitamina E, karotena, fitosterola i fosfolipida, koji sprječavaju razvoj malignih stanica. Također, sadrži i mnoge važne minerale kao što su kalcij, magnezij, sumpor, kalij, fosfor, željezo i cink.