Šta je to kalcifikacija tla?

Čestom uporabom prirodnih i umjetnih gnojiva povećava se kiselost tla.

Kada uradite pedološku analizu tla i dobijete rezultate, često od vas traže da uradite kalcifikaciju tla, možda urade pojašnjenje a možda i ne. Ovom prilikom ćemo vam približiti ovaj pojam i na koji način se izvodi zahvat, da bi mogli povećati prinose na vašim njivama.

Za portal PRAVI SAVJETI.info piše: MUNIB Prošić dipl.ing.agr.

Kalcifikacija je zapravo jedan od davnina poznati proces kojim se želi smanjiti kiselost zemljišta, pomoću dodavanja raznih materija koje u svom sastavu imaju kalcij.

Kalcij inače utiče i na strukturu zemljišta, poboljšava mrvičastu strukturu zemlje, koja je veoma bitna za poboljšanje plodnosti zemlje.

Uslovi u zemlji nisu uvijek pogodni za usvajanje hranjiva od strane biljke, bez obzira na to što su ona neophodna za njezin pravilan rast, razvoj i ostvarenje prinosa.
Biljna hranjiva biljke mogu usvajati samo iz tla koja mora biti povoljne pH reakcije.
pH vrijednost može biti:
– alkalna,
– neutralna ili
– kisela.

Većini kultura ne odgovara kiselo zemljište, zbog toga smo u situaciji da moramo promjeniti sastav zemljišta u slabije kiselo ili čak u bazno. Napominjemo da se ovaj postupak mora raditi postepeno, čak i godinama, jer nikakva nagla promjena nije dobra.

Ako ste dobili rezultate analize zemljišta preporučenu količinu za kalcifikaciju podijelite na nekoliko djelova, dio u proljeće dio u jesen.

Prilikom određivanja potrebne količine kacifikata treba uzeti u obzir:
– sastav zemljišta,
– prisustvo i podnošljivost kulturnih biljaka prema kalcifikatu.

Kalcifikacija se obavezno obavlja kada na njivama nema nikakvih usjeva, najbolje bi bilo u vrijeme zaoravanja strništa. Jer ako se kacifikat zaore u strništu, ima dovoljno vremena za njegov preobražaj, i za njegovo miješanje sa zemljištem, do proljeća, kada će se obaviti sjetva.

Kalcifikat treba biti dobro pripremljen, usitnjen i ravnomjerno raspoređen prije zaoravanja. Djelovanje kalcifikacije traje u prosijeku 6-7 godina.

Vaš portal PRAVI SAVJETI.info