Image default
Malinarstvo

Šta ako ne stignemo posaditi malinu do zime?

Dobili smo zanimljivo pitanje o sadnji maline, naime radi se o tome da zbog iznenedane pojave snijega malinari su u strahu šta ako kupe sadnice maline ali vremenske prilike im ne dozvole da ih posade prije zime, odnosno pada temperature i zamrzavanja zemlje.

Na pitanje odgovara: Munib Prošić dipl. ing. agr.

Zbog klimatskih promjena i svega što se dešava oko nas vrijeme je nepredvidivo i malinari se moraju adaptirati i maksimalno prilagoditi novonastalim situacijama.

Ako se desi ovakva situacija da kupite sadnice malina za sadnju i vremenske prilike vam ne dozvole sadnju, zbog kiše ili snijega, jednostavno utrapite sadnice da nebi došlo do izmrzavanja korijenovog sistema.

Trap jednostavno možete napraviti tako što napravite brazdu u zemlji ili jarak i položite sadnice u njega, tako što će maline biti zbijene jedne uz drugu, da se istisne sav zrak i dobro utrpane zemljom, obavezno sadni materijal zaštiti od divljih životinja i miševa.

Jedino što vam preostaje u takvoj situaciji jeste da čekate pogodan trenutak i pogodno vrijeme i posadite maline iz trapa, s napomenom da vadite smo koliko je potrebno sadnica. Razglog da nebi izvadili više maline nego što je potrebno i ako se ponovi nevrijeme može doći do bespotrebnih oštećenja.

Inače, malina se sadi u razdoblju od oktobra pa sve do aprila, ako je zemljište pogodno i temperature dozvoljavaju sadnju.

Ako vremenske prilike ipak ne dozvole nikako sadnju do zime, ništa strašno, imate vremena sve do aprila da završite sadnju sadnog materijala. S tim što prije se posade to bolje!

Zašto što prije to bolje, zbog toga što se izdanci posašeni u jesen do proljeća prime i odmah u proljeće počinju da se razvijaju i rastu.

Napominjemo da skratite posađene sadnice na visinu od 20 cm, odnosno nekih 3 pupoljka.

Za portal pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Napominjemo vas da postavite pitanja našim agronomima i dobijete adekvatne besplatne  savjete!

Pitanje postavite na: [email protected]

DOZVOLJENO JE I PREPORUČENO PRENOŠENJE TEKSTA NA DRUGIM PORTALIMA UZ OBAVEZU NAVOĐENJA PORTALA KAO IZVORA I AUTORA TEKSTA.

 

Related posts

Nisam siguran kako orezati maline?

Sjeći malinu ili ipak čekati bolji vakat ?

Da li se sijeku vrhovi maline?

Leave a Comment