Image default
Arhiva

SREĆA ILI NESREĆA JE PLOD JE NAŠIH RUKU

Oni koji smatraju da je nesreća vezana za neki broj, ili da neki dani donose sreću ili nesreću, za takve, a i za sve ostale, je veoma poučna sljedeća stara arapska priča o smrti. U njoj se navodi da je živio, kako ta priča kaže, izvjesni čovjek u gradu Samarkandu.

Piše: Sanin Musa prof.

Bio je ugledan i imao je slugu. Pošalje on svog slugu jednoga dana na pijacu, da mu nešto kupi. Nije prošlo ni pola sata a sluga se vrati sav izbezumljen i prestrašen, te gazdi reče: – Daj mi najbržeg konja kojeg imaš da bježim u grad Buharu. Na pijaci sam vidio svoju smrt, hoda pijacom, i kad me ugleda, razgorači oči na mene.

Gazda bi milostiv i da slugi najbržeg konja da bježi iz grada, a potom se spremi i ode na pijacu, jer mu bi čudno da njegov sluga vidi svoju smrt. Kad tamo, stvarno smrt njegovog sluge hoda pijacom.

On je upita: – Što mi slugu uplaši? A smrt, mrtva-hladna, kakvu ju je Bog i stvorio, reče: – Nisam ga htjela uplašiti, samo sam se začudila kad sam ga vidjela ovdje, na pijaci, kad večeras imam sa njim sastanak u drugom gradu, u gradu Buhari.

Na ovakve i slične predrasude o tome da čovjek može izbjeći ono što mu je zapisano, najbolje pojašnjenje je dao Poslanik u riječima koje prenosi Zuhri, a koje je Muhammed, a.s., imao običaj često kazivati.

Te riječi glase: Sve što će doći blizu je. Ono što treba da dođe nije daleko. Allah Uzvišeni neće ništa požuriti zato što to neko požuruje, niti će nešto usporiti zato što to neko usporava. Sve se odvija onako kako to Allah hoće, makar se to ljudima i ne sviđalo. Ono što Allah približi niko ne može udaljiti, a ono što On udalji niko ne može približiti. Ništa se ne događa bez Allahove dž.š. dozvole.

Nad svime Allah ima moć. Ni melek smrti ne može nekoga usmrtiti dok za to ne dobije naredbu od Boga. A onda, kada se Azrailu saopšti i naredi koga će usmrtiti, taj ne može na dunjaluku pronaći nijedno mjesto na kojem bi se od njega sakrio. Iako se dunjaluk čini velikim, od Azraila se ni najbržim konjem ne može pobjeći. I kada dođe dan da smrt svakog od živih potraži, sigurno će svakog naći i pronaći, bez obzira da li neko smatrao i mislio da će taj dan biti dobar ili loš.

U islamu nema sretnih ili nesretnih dana, svi su isti, svi dolaze i odlaze, i svi će svjedočiti za sve ono što se u njima uradi. I današnji dan će svjedočiti ko je u njemu klanjao a ko to nije uradio. Insanu je Bog dao razum na osnovu kojeg on sebi određuje gdje će, kako će, i u što će svoje vrijeme utrošiti. Svako sam o tome odlučuje, ali, svako će i umrijeti, jer je tako zapisano i određeno.

Čovjeku je svojstveno da voli ovaj život i da se plaši smrti koja će svima doći, ali od koje niko ne može pobjeći. Koliko god od nje bježali, ona će svakog sustići. Ono što je zapisano u današnjem danu, to će se sigurno desiti, pa bilo to dobro ili loše, bio danas petak ili neki drugi dan, trinaesti ili neki drugi datum. A vjernik je na sve spreman, pa i na smrt koju očekuje a za koju ne zna kada i u kojem gradu će ga ona zateći.

Izuzetno lijepu poruku nose sljedeće riječi: – Blago li se vjerniku: kada ga dobro zadesi on se raduje i zahvaljuje Allahu, te za to ima nagradu; a i kada ga zlo pogodi, vjernik se strpi i osaburi, i opet kod Allaha za to ima nagradu.

I sreća i nesreća su sastavni dijelovi života. Za vjernika je najveća nesreća kada uvidi i spozna da Allah nije s njim zadovoljan. A Allah nije sa insanom zadovoljan kada mu se ne odaziva i kada mu ne uslišava dove kojima čovjek Boga moli.

Jedne prilike se jedna grupa muslimana obratila velikom alimu tadašnjog doba,  Ibrahimu ibn Edhemu sljedećim riječima: “O Ibrahime! Allah dž.š. kaže u Kur anu: Obraćajte Mi se dovama, pa ću vam se odazvati! Mi se Allahu obraćamo dovama, ali nam se Allah ne odaziva?! A Ibrahim ibn Edhem im na to odgovori: – Allah vam se ne odaziva na vaše dove zato što ste mrtvi, jer ste umrtvili vaša srca sa deset stvari:

  1. znate da ima Allah, a ne ispunjavate svoje obaveze prema Njemu
  2. tvrdite da volite Poslanika, a.s., u vašem životu nema ništa od njegova sunneta
  3. učite Kur an, a to učenje ne prelazi dalje od ključne kosti i nema ništa od toga u vašoj praksi
  4. jedete Allahove blagodati, a niste Mu zahvalni na njima
  5. znate da vam je šejtan otvoreni neprijatelj, a u svemu ste mu pokorni
  6. znate da je Džennet istina, a ništa ne radite za njega
  7. znate da je Džehennem istina, a ne bježite od Njega
  8. znate da je smrt istina, a ne spremate se za nju
  9. kad se probudite iz sna, počinjete se baviti tuđim mahanama, a svoje zanemarujete
  10. svaki dan ukopavate umrle, a ne uzimate pouku iz toga!

O svih deset navedenih stvari čovjek treba da povede računa da slučajno ne postane mrtav i prije nego što umre. Od šejtanskih poslova, istraživanja tuđih mahana i svih stvari koje umrtvulju srca, čovjek treba da bježi. To je insanska svakodnevna smrt koja ga umrtvljuje i u koju gleda svaki dan, a i koja njega gleda svojim očima, ama baš svaki dan.

Ali, ima i onih koji su se na to navikli i nije ih strah te smrti – smrti srca, pa takvi i ne traže konja da bježe u neki drugi grad. A i nije potrebno od sudbine bježati, već je potrebno iz harama u halal pobjeći, bojati se Božije kazne a nadati se Njegovoj milosti.

Sanin Musa, Islam protiv sujevjerja

Izvor i obrada: www.pravisavjeti.info

Related posts

Biometerološka prognoza

SAVJETNICI

Ne da nana dimija i mahrame ni za cijeli Minhen

SAVJETNICI

Stanje na cestama

SAVJETNICI

Leave a Comment