Image default
Arhiva

Sponzorstvo jetima

Projekat udruženja Solidarnost, u suradnji sa partnerskom IHH organizacijom

Ko je jetim ?

Jetim ili siroče,  dijete podržano od strane programa IHH  je dijete koji je izgubilo oca ili oboje, majku i oca, zbog rata, okupacije, prirodne katastrofe, hroničnog  siromaštva, bolesti, nesreća i sličnih razloga i koji  žive sa svojim rođacima, ili ostaje u sirotištu .

Jetim

IHH- fondacija  nastoji da isporuči hitnu pomoć i podršku žrtvama prirodnih katastrofa, ratova i okupacija. Pored toga ima za cilj  proširivanje skrbništva  (brige o siročadima) širom svijeta. IHH posvećuje veliku pažnju  da sva sirotišta treba da  liče na obiteljsko okruženje…  IHH siročetu obezbjeđuje: hranu, smještaj – obezbjeđenje doma, odjeću, zdravstvenu  njegu i obrazovanje.  IHH podržava siročad na tri načina:   periodično, kontinuirano  i tijekom praznika.

AKTIVNOSTI  IHH u pomaganju siročadi
– Redovna  pomoć: Ovo je vrsta pomoći  kroz  Sponzorstvo  siročadi. U ovom sistemu, sponzor  snosi  značajan dio troškova života siročeta  uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i hranu. Broj siročadi koji su podržani ovim sistemom  je preko  70.085  u 56 različitih zemalja. Ova brojka se svakodnevno povećava i mijenja.

– Periodična pomoć: Ovo je vrsta pomoći  u određeno doba godine, kao što je jednom u tri, četiri ili šest mjeseci ili jednom godišnje u regiji gdje se pojavi  potreba za pomoć. Pomoći koja se dijeli za vrijeme ramazanskog Bajrama i Kurban-bajrama i za obrazovanje, zdravstvo, smještaj i slični projekti su također u ovoj kategoriji. Broj korisnika siročadi ovakvom povremenom zaštitom je  preko 500.000 u 135 različitih zemalja.

AKTIVNOSTI UDRUŽENJA  SOLIDARNOST U SPONZORSTVU SIROČADI.

Udruženje Solidarnost pet godina sprovodi projekat brige – sponzorstva jetima – u suradnji sa partnerskom IHH organizacijom. Broj jetima o kojima vodimo brigu svake godine raste.

Udruženje Solidarnost
Broj jetima
2008. (djelovali smo kao kao grupa volontera)
8
2011. ( registrovano udruženje)
61
2012.
115
2013.
126
2014.
161
2015.
190

INFORMACIJE KOJE ZANIMAJU BUDUĆEG SPONZORA:

Koliko košta sponzorstvo za jednog jetima?    (72 KM ili 35 eura)

Mjesečni iznos po djetetu je 35 eura, odnosno, protuvrijednost od 35 eura,  plus provizija za uplatu. Dovoljno je  na žiroračun udruženja  uplatiti iznos od   72 KM gdje je uračunata i provizija koju banka uzima prilikom slanja novca u IHH.

Ko može biti sponzor?

Jedna ili više osoba može biti sponzor jednog ili više jetima.

Dakle  više osoba može  biti sponzor jednom jetimu. U tom slučaju bitno je da se dogovore ko će biti nosioc sponzorstva, odnosno, čiji podaci će biti dostavljeni u IHH-a. Svaki sponzor dobije fotografiju i podatke o jetimu,  te  šifru pod kojom se jetim vodi.

Obaveze sponzora:

–  Sponzorstvo treba obavezno odjaviti  mjesec dana unaprijed da bi se jetimu našao novi sponzor te izmirti sve obaveze prema jetimu; ne smijete ostati dužni jetimu dok traje vaše sponzorstvo. Dug se ne prašta ni šehidu.

 

–  Da traje što je moguće duže zbog adiministrativne procedure i evidentiranja vas kao sponzora u IHH, a i kod nas te posebno zbog potreba jetima.

 

–  Uplate se mogu vršiti mjesec za mjesec, više mjeseci odjednom, čak i cijela godina.

–  Vaše  sponzorstvo starta od mjeseca u kom ste se pprijavili  i traje koliko to budete željeli, preporuka: minimum jedna godina.

–   Za slučaj da ne možete nastaviti kontinuitet plaćanja, ali ćete i dalje biti sponzor, obavezno nas obavijestite o tom. Ako ne izvršite obavijest, a sa vama ne uspijemo stupiti u kontakt duže vrijeme, desit će se da jetima dodijelimo drugom sponzoru, smatrajući da ste odustali.

–  Ukoliko se desi izmjena (udaja ili poboljšanje materijalne situacije kod jetima), IHH nas o tom izvještava  i nudi drugog jetima.

Ispunjavanje preuzete obaveze  plaćanja mjesečnog iznosa predviđenog za jetima.  Uzvišeni Allah kaže: „… I ispunjavajte obavezu, jer će se za obavezu, zaista odgovarati!” (Prijevod značenja El-Isra’, 34.).

Kako postati sponzor jednom ili više jetima?

–  Dostaviti sljedeće  podatke: ime i prezime, adresa stanovanja, e-mail adresa, kontakt telefon.

–  Podaci   se šalju u IHH. Nakon toga IHH, dostavlja obrazac jetima u kom su osnovni podaci o jetimu ( ime jetima, godina rođenja jetima, godina smrti oca,  broj članova porodice i šifra pod kojom se vodi).

Na dolje navedenoj poveznici možete vidjeti iz koje zemlje možete uzeti jetima:

https://online.ihh.org.tr/en/yetim ;

 

Kako se vrše uplate za jetime?

Putem  žiroračuna  Udruženja. Uplate se mogu vršiti, mjesec za mjesec, više mjeseci odjednom ili cijela godina.

Ukoliko želite biti sponzor , kontaktirajte nas putem maila: [email protected]  ili na tel: 061/ 604 – 093

 
Više detalja imate na zvaničnoj IHH-a web stranici:

http://yetim.ihh.org.tr/en
Be sponsor for an orphan https://secure.ihh.org.tr/?quick=125&language=en

Jetimi odrastaju sa vašim donacijama. Omogućite im da se smiju.

Jetimi koje sponzoriraju naši sponzori su iz 17 zemalja :

Redni broj:
Zemlja iz koje je jetim – siroče
Broj jetima
1.
PALESTINA
97
2.
SOMALIJA
29
3.
SIRIJA
24
4.
ETIOPIJA
7
5.
EGIPAT
6
6.
AFGANISTAN
4
7.
BANGLADEŠ
4
8.
IRAK
4
9.
SUDAN
3
10.
MAURITANIJA
3
11.
BOSNA I HERCEGOVINA
3
12.
JEMEN
2
13.
ALBANIJA
1
14.
ŠRI LANKA
1
15.
TANZANIJA
1
16.
ERITREJA
1
17.
PATANI
1

TOTAL:
191
Neke činjenice o siročadi:

Kriza  sa siročadima, uključujući i raseljenu djecu  iz ratom zahvaćenih područja, prirodnih katastrofa i AIDS-a, stvara humanitarni i ekonomski izazov za svijet.  Zbog svih navedenih razloga preko  60 miliona siročadi ide  u krevet gladno svake noći. Pored traume zbog gubitka roditelja,  siročad su često izložena diskriminaciji i imaju manje šanse da dobiju zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i druge potrebe . Siročad su često lak plijen za mnoge oblike eksploatacije.

– Broj siročadi ili raseljene djece globalno  je oko  210 miliona. Stručnjaci vjeruju da se više  milijuna siročadi i dalje vodi kao nestalo u Indiji, Kini i Rusiji.

– U svijetu postoji 400 miliona nezaštićene djece-

– Svakih dvije sekunde još jedno dijete je siroče zbog pothranjenosti. Svake godine, pothranjenost je povezana sa smrću pet miliona djece mlađe od pet godina. Milijuni djece pati od pothranjenosti mikronutrijenata, kada je tijelu nedostaje esencijalnih minerala i vitamina. Ovi nedostaci mogu dovesti do teških duševnih ili tjelesnih oštećenja, opasnih po život: anemija, smanjena  produktivnost, sljepilo, oslabljen imunitet.

-Svaki dan, 38 493 djeteta su isključena iz sirotišta i programa državne zaštite . U 2010. godini, broj djece koja nisu mogli imati koristi od ovih programa je preko 14 miliona.

– 87.600.000 siročadi živi u Aziji. 43,4 miliona siročadi živi u subsaharskoj Africi.

– 12,4 miliona siročadi  živi u Latinskoj Americi i na Karibima.

– 6.000 djece  postaje siročad zbog AIDS-a svaki dan.

– 15,200,000 djece su siročad zbog krize AIDS-a.

– Svake godine, tisuće djece ostaje  bez roditelja zbog ratova. Više od 5 miliona djece je bez roditelja zbog okupacije u Iraku.

– Kada bi sva  siročad  bila u jednoj zemlji, ova zemlja bi bila osma najveća naseljena zemlja na svijetu.

solidarnost-bosnia.com/ pravisavjeti.info

Related posts

Košarkaški zmajevi u Švedskoj

Pogledajte koji su 70 Velikih Grijeha u Islamu (VIDEO)ᴴᴰ

Baterija na vašem uređaju se prebrzo troši? Isprobajte ovo…

Leave a Comment