Image default
Arhiva

Spasimo pčele: Nove metode protiv varoe (VIDEO)

Pčelari se uvijek razvesele kad god se pojavi bilo kakva vijest o novim metodama borbe protiv jednog od najvećih neprijatelja pčela – parazita Varroe. Upravo jedna takva vijest nam dolazi iz Njemačke, čiji pčelari ponovo dokazuju da su među najaktivnijim kada se govori o razvijanju novih ideja u cilju uništenja ovog opasnog napasnika pčela.

Otac projekta pod nazivom “Spasimo pčele” je njemački diplomirani inženjer Richard Rosa, koji je zajedno sa svojim kolegom dr. Florianom Desingom osnovao tvrtku “Apisistemi“.

Idejno rješenje ovog projekta je prilično jednostavno i temelji se na drevnoj metodi tretmana košnica – toplini!

KADA SE TEMPERATURA ZARAŽENE KOŠNICE PODIGNE IZNAD 39 STUPNJEVA, PROTEINI U VARROI SE MIJENJAJU, I NJIHOV ORGANIZAM BIVA POTPUNO UNIŠTEN, ŠTO IH NA KRAJU I UBIJA. ZNAMO DA PČELE BEZ PROBLEMA MOGU IZDRŽATI TEMPERATURE DO 45 C, TAKO DA OVA METODA NE PREDSTAVLJA NIKAKVU OPASNOST ZA OPSTANAK PČELINJE ZAJEDNICE. OSIM TOGA, OTKRILI SMO DA PARAZITI POPUT VARROE NE MOGU RAZVITI OTPOR PREMA OVIM TEMPERATURAMA.

UREĐAJ KOJI SMO NAPRAVILI NAJBOLJE JE OPISATI KAO JEDNU VRSTU SAUNE ZA PČELE, KOJI SE POSTAVLJA ISPOD ULAZA U KOŠNICU. TIJEKOM CIJELOG TRETMANA, KONTROLIRAMO TEMPERATURU I VLAŽNOST, KAKO BISMO BILI SIGURNI DA ĆE TRETMAN BITI EFEKTAN. CIJELI PROCES TRAJE DVA SATA, A TRETMAN BI SE TREBAO PRIMJENJIVATI DVA PUTA GODIŠNJE.
Prema njihovim riječima, rezultat je zdrava, čista i vitalna pčelinja zajednica bez ikakvih tragova tretmana. Trenutno prikupljaju donacije kako bi pokrenuli proizvodnju ovog uređaja koji bi se na tržištu mogao kupiti po cijeni od oko 700 eura.

Kako sauna za pčele izgleda u praksi, pogledajte u priloženom videu:

https://youtu.be/ULRR8cfh3k8

Related posts

Vremenski bilten

SAVJETNICI

U ukupnom izvozu iz BiH brzorastuće kompanije učestvuju sa skoro 12 posto

SAVJETNICI

Dragi malinari, pomozimo sami sebi, udružimo se!

SAVJETNICI

Leave a Comment