Image default
Arhiva

Spajanje tunelom Europe i Azije

Dana 20.12.2016.godine je svečano otvoren odavno očekivani Euroazijski tunel koji  saobraćajno povezuje  Europu i Aziju. Sastoji se od 3 dijela, europskog, bosforskoge i azijskog.

Za portal pravisavjeti.info prevela i prilagodila: Fatima Hadžalić

Tunel je napravljen pod vodom, ukupne dužine 14,5 km na europskoj i dužine od 5,4 km na azijskoj strani. Njegova će izgradnja pomoći ne samo da se smanji pritisak na postojeću infrastrukturu Istanbula nego smanjiti i zagađenje vode i zraka.

Planiranje tunela je započelo 1997.godine, a izgradnja je počela 2011.godine sa očekivanim troškom izgradnje od 1,25 milijardi američkih dolara.

Materijal iskopan  u izgradnji bi mogao napuniti 788 olimpijskih stadiona, količina korištenog cementa bi mogla napuniti 18 stadiona, a količina korištenih željeznih materijala bi mogla napraviti 10 Ajfelovih tornjeva.

Pošto Istanbul leži na trusnom zemljištu tunel je napravljen tako da može izdržati zemljotres od 7,5 jačine po Rihterovoj skali.

Maksimalna dubina tunela ispod morskog nivoa je 61 metar. Na svakih 300 m se nalaze skloništa i izlazi u slučaju opasnosti.

U sklopu projekta turske vlade pravit će se i treći gigantski aerodrom, prvi most preko Dardanela i čak je u planu kanal sličan Sueckom.

Za portal pravisavjeti.info prevela i prilagodila: Fatima Hadžalić

Related posts

Bolne kosti u starosti

Police su pune jeftinog kineskog meda koji se reklamira kao domaći, evo kako ga prepoznati

Mobile Marketing and the Future of E-Commerce

Leave a Comment