Image default
Arhiva

Solidarnost jednog naroda sa svojom državom

Prije par dana sam saznao jedan interesantan detalj o događajima nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj.

Naime, za očekivati je da u takvim situacijama valuta države oslabi, iz razloga što situacija stvara osjećaj nesigurnosti te likvidni finansijski kapital napušta državu, a i građani svoju usteđevinu preoblikuju u sigurniju valutu, čime se masovno prodaje domaća a kupuje neka od vodećih stranih valuta (npr. dolar).

S obzirom da centralna banka ne može da obezbjedi dovoljno zaliha strane valute, vrijednost domaće drastično pada, a ekonomija može da doživi krizu uslijed velikog eksternog duga (kojeg ima i Turska).

Ovo se trebalo dogoditi i u Turskoj.

Baš smo se jedan moj kolega i ja pitali da li bi se moglo zaraditi špekuliranjem na pad turske lire (dakle, tu je i elemenat špekulatora koji žele u procesu da zarade).

Eh… To se u Turskoj nije desilo.

Razlog je nevjerovatan!

Po članku koji mi je dostavljen (na turskom jeziku, a link je ispod), domaće stanovništvo, umjesto da je prodavalo domaću, ono je prodavalo svoje zalihe STRANE valute!!!

Dakle, Turci su u jednom momentu nesigurne budućnosti (a i sadašnjosti), prodavali svoje zalihe strane (i sigurne) valute, čime su zaštitili svoju domaću valutu!!!

Nevjerovatna vrijednost od 11 milijardi dolara je prodata (radi kupovine turksih lira) u periodu nakon pokušaja vojnog udara!

Time se osigurala stabilnost valute i turska lira nije ama baš ništa oštećena! (Kurs se nalazi u okviru jednogodišnjih fluktuacija.)
Nevjerovatan potez turskog društva… (ukoliko je informacija tačna)

Tako… ako se pitate kada će se kod nas promijeniti situacija, odgovor je: u onom momentu kada smo spremni da žrtvujemo svoj interes radi interesa društva, u obliku podrške reformama koje će unaprijediti društvo, iako to možda znači da će se ugroziti mnogobrojni lični interesi koji egzistiraju u trenutnom stanju.

http://www.ahaber.com.tr/ekonomi/2016/08/02/11-milyar-hesaptan-3-milyar-yastiktan-1470121332

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Edo Omerčević

Related posts

ZAŠTO NAM SE DOVE NE PRIMAJU ?!

MMF “ujedinio” Parlament FBiH

Napravi prirodni recept za suhi kašalj

Leave a Comment