Soda bikarbona u službi vaše ljepote

Sodu bikarbonu najčešće koristimo kada želimo da očistimo pojedine površine u svom domu, no, malo je poznato da se ona može koristiti i u svakodnevnim beauty rutinama. Donosimo vam primjere primjene sode bikarbone u svrhu njege vašeg tijela.

Uklanjanje neprijatnih mirisa

Soda bikarbona svojim dejstvom može da reguliše neprijatan miris znoja ispod pazuha. Sve što je potrebno da uradite je da pola kašičice sode nanesete na suvu i čistu kožu. Čak i ako se oznojite miris se neće osjećati. Soda jednako uspješno neutrališe i neprijatan miris vaših stopala.

Jačanje kose i kože tjemena

Ovaj čudotvorni prah takođe ima svojstvo da vašu kosu i tjeme učini besprijekornim. Naime, ukoliko imate problem s peruti, dovoljno je da kosu pokvasite vodom, a zatim utrljate sodu u kožu glave. Nakon nekoliko minuta tjeme je neophodno isprati. Osim što ćete se na ovaj način riješiti peruti vaša kosa će postati svilenkastija i jača.

Hranljivi piling

Pomiješana s malo vode i meda soda postaje adekvatno sredstvo za čišćenje i piling lica. Dovoljno je da laganim pokretima nanesete ovu smjesu na lice, te nakon nekoliko minuta isperete i nanesete kremu.

Čišćenje usta i zuba

Soda bikarbona je prava stvar za vas ukoliko imate problema sa žutim zubima i neprijatnim zadahom. Potrebno je da je dobro izmiješate s malo soli, a zatim laganim pokretima i prstima tu smjesu utrljavate na jedan po jedan zub kao i na zidove usne šupljine. Dokazano je da na taj način zubi postaju bjelji, kao i da ružan zadah nestaje.

Protiv tamnih podočnjaka

Veliki broj žena ima problem s tamnim kolutovima ispod očiju, a njih možete ukloniti tako što u čašu tople vode ili čaja dodate kašičicu sode bikarbone. Tom tečnošću pokvasite tufere i stavite ih ispod očiju, a rezultat će biti vidljiv već nakon 15 minuta.