“Želim jasno kazati da će Slovenija strogo čuvati schengensko područje i na schengenskoj granici s Hrvatskom strogo provoditi legislativu EU-a”, kazao je Cerar na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kernom kojemu je to bio prvi posjet Ljubljani.

“Izvanredne humanitarne prelaske” migranata kao lani i početkom ove godine Slovenija više neće dopuštati u slučaju nove migracijske krize, kazao je Cerar.

Dodao je kako se i njegova država i Austrija zauzimaju za bolje čuvanje vanjskih granica EU-a te širu pomoć u kontroli potencijalnog migracijskog vala koju treba ponuditi Bugarskoj, Srbiji, ali u prvom redu Makedoniji i Grčkoj, dodao je.

U slučaju “izvanredne situacije” s migrantima i velikog izbjegličkog vala Slovenija će donijeti tome primjerene “izvanredne mjere”, dodao je slovenski premijer.

Te bi mjere bile privremenog karaktera i primjenjivale se dok bi trajalo izvanredno stanje s migrantima, a bile bi ukinute kada bi potreba za njima prestala, kazao je Cerar.

I slovenski premijer i austrijski kancelar zauzeli su se za europsko rješenje pitanja migracija i zaštitu vanjske granice EU-a, a međusobne odnose ocijenili su vrlo dobrima.

Slovenija je pred Kernov dolazak u petak Austriji poslala diplomatsku notu u kojoj je nepotrebnim ocijenila jače granične kontrole koje ta zemlja prema Sloveniji primjenjuje u bojazni od novog dolaska velikog broja ilegalnih migranata i navela je da Slovenija dobro čuva schengensku granicu s Hrvatskom.

Ljubljana je posebice zabrinuta dodatnim kontrolama Austrije na zajedničkom graničnom prijelazu Karavanke s austrijske strane, zbog čega je proteklih tjedana dolazilo do gužvi i zastoja u vrijeme turističke sezone na tom glavnom cestovnom prijelazu između dviju država i tranzitnom pravcu prema jugu i jugoistoku Europe.

Kern je nakon sastanka s Cerarom, koji je bio posvećen pripremama za predstojeći summit EU-a u Bratislavi, kazao da će Austrija o svojim mogućim novim mjerama zaštite granice od migranata susjedne države obavještavati unaprijed i pravodobno i da je privržena suradnji sa susjednim zemljama kad je riječ o migrantskoj problematici.