Image default
Arhiva

Slikanje samog sebe – selfie

Facebook kultura i fenomen nazvan “Selfie” su postali neizostavni u našim životima. Nekima se to sviđa, nekima ne, a znanstvenici su proučavali kako oni utječu nas i otkrili nam neke pozitivne i negativne stvari o tome.

Riječ “Selfie” je 2014. godine ušla u Oksfordski rječnik koliko se koristi, a selfie rade svi pa čak i američki predsjednik Barack Obama.

Postoje razna znanstvena istraživanja, pa čak i senzacionalistička otkrića o utjecaju selfija na društvo i pojedince, a ovdje ćemo izdvojiti nekoliko pozitivnih i negativnih strana selfija.

Selfie možemo promatrati kao izraz kreativnosti neke osobe koja ga radi. Kao što su nekad umjetnici slikali svoje autoportrete na platnu, a svoje slike izlagali u galerijama, mi danas imamo mogućnost slikati svoje autoportrete sa pametnimtelefonima i te slike izlagati na društvenim mrežama.

Kada se slikamo i objavljujemo slike na društvenim mrežama, izabiremo one na kojima sebi najljepše izgledamo i kada ih objavimo, tražimo odobravanje od drugih da te slike dobro izgledaju. Ako su slike odobrene od drugih to će nam dići samopouzdanje.
Kada smo na putovanju, ne slikamo više samo krajolike, nego i sebe na tim krajolicima i to slikama daje puno više emocija. Istraživanje je pokazalo da selfiji pomažu stvaranju veza i uspomena, iako će neki reći da nas otuđuju.

Kritike će reći da oni koji objavljuju selfie i uljepšavaju ih, zapravo imaju problema s nesigurnosti jer pomoću tih slika traže potvrdu od drugih da vrijede. Što više lajkova dobiju za selfie, to sebe više potvrđuju kao vrijedne i to ih dovodi u začarani krug.

Isto tako, kritika će reći da da selfiji samo naglašavaju kako netko izgleda, a zanemaruje se tko je kakva osoba jer kod objava koristimo štapove i filtere kroz koje privlačimo slike prije nego ih podijelimo na društvenim mrežama. Za one koji stalno objavljuju selfie, prijatelji s Facebooka doživljavaju kao površne, tašte i opsjednute sobom.

Vaš portal pravisavjeti.info

Related posts

Povećaj higijenu muznih uređaja

SAVJETNICI

Stanje na putevima

SAVJETNICI

Imaš li problema sa nedostatkom magnezija? Znaš li simptome?

SAVJETNICI

Leave a Comment